Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα Παπανδρέου σε Γκρούεφσκι



Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικά στην ενταξιακή πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014.
Η Ελλάδα επιθυμεί να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ, ωστόσο έκανε σαφείς τις προϋποθέσεις: Εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να λυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας - μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Αν επιλυθεί αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποια είναι τα προβλήματα, αλλά και ποια είναι η θέση της γι' αυτά, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ε.Ε. "Πρώτα η επίλυση", τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για επίλυση του θέματος της ονομασίας θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ κατέστη σαφές ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν σε θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Τέλος, η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.
Ανακοίνωση της ΠΓΔΜ
Την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, επεσήμαναν οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι συμφώνησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι και τονίζουν ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών ύστερα από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.



Συνάντηση Γκρούεφσκι - Σολάνα
Την Τετάρτη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως "η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου" στο θέμα της ονομασίας.
Όσον για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρκέστηκε στην επισήμανση ότι "από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια".
Εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.