Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η γεωγραφία των σταυρών στην ΠΙΕΡΙΑ



 Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των σταυρών που δίνει η Νομαρχία Πιερίας, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ήρθε πρώτος σε ψήφους στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου, στο δήμο Αιγινίου, στο δήμο Λιτοχώρου και στις κάλπες των ετεροδημοτών Πιεριέων που ψήφισαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά.

Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ στην πρωτεύουσα του νομού ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς τον Κώστα Κουκοδήμο. Στο δήμο Κατερίνης, ο βουλευτής, που κατέλαβε τελικά τη μοναδική έδρα της Ν.Δ στο νομό, συγκέντρωσε 6.347 σταυρούς έναντι των 5.029 του Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Συντριπτική ήταν η υπεροχή του Κώστα Κουκοδήμου και στον τόπο καταγωγής του, στο δήμο Πέτρας, όπου συγκέντρωσε 1828 σταυρούς, 985 περισσότερους από τον δεύτερο Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Πρώτος σε σταυρούς ήταν και σε άλλους 7 δήμους της Πιερίας: της Ελαφίνας, του Κορινού, της Μεθώνης, της Παραλίας, των Πιερίων, της Πύδνας, αλλά και του Κολινδρού, όπου ο «εκλεκτός» του άλλοτε κραταιού άρχοντα της περιοχής Β. Πολύζου, ο Στέργιος Τόκας κατετάγη μόλις τρίτος, πίσω από τον Γ. Κωνσταντόπουλο.

Στο δήμο Δίου ωστόσο (που είναι και τόπος καταγωγής του), ο κ. Τόκας κατέκτησε την πρωτιά με 1954 σταυρούς, αφήνοντας δεύτερο τον Γ. Κωνσταντόπουλο (1860 σταυροί) και τρίτο τον Κ. Κουκοδήμο (1570 σταυροί). Με καταγωγή από την ίδια περιοχή, ο Κ. Δημόπουλος κατετάγη, μόλις 4ος, με μικρή πάντως διαφορά από τους υπόλοιπους, καθώς συγκέντρωσε 1512 σταυρούς.

Πλέον παραπονεμένη πρέπει να έμεινε η κ. Τσιντικίδου, αφού η γενέτειρά της, το Αιγίνιο, την ανέδειξε με το ζόρι στην τρίτη θέση σε σταυρούς (507), πίσω από τον Γ. Κωνσταντόπουλο και τον Κ. Κουκοδήμο.

Όσο αφορά τους υποψήφιους βουλευτές το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Αμοιρίδης τα πήρε όλα στο δήμο Κατερίνης, αφού ήταν επιλογή των 8669 εκ των 15138 που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοκαθεδρία του αμφισβητήθηκε στο δήμο Πέτρας, όπου ο Μηλιώτης στην καταγωγή Θανάσης Παπαγεωργίου συγκέντρωσε 1756 σταυρούς, έναντι των 659 του Γ. Αμοιρίδη, όπως και στο δήμο Πιερίων, όπου ο κ. Παπαγεωργίου ήρθε πρώτος με διαφορά 363 σταυρών), καθώς και στο δήμο Κολινδρού, έστω και με μια διαφορά μόλις 8 σταυρών.

Υπεροχή κατέγραψε ο Θ. Παπαγεωργίου και στις κάλπες των ετεροδημοτών Πιεριέων.

Η άνοδος και η πτώση

4.849 σταυρούς περισσότερους από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές συγκέντρωσε την περασμένη Κυριακή ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Δημόπουλος. Ωστόσο οι 9.078 ψήφοι του δεν στάθηκαν αρκετοί για να του εξασφαλίσουν μια βουλευτική έδρα.
Από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ τη μεγαλύτερη άνοδο σε σταυρούς κατέγραψε ο Ηλίας Τσιτλακίδης (2.891 περισσότερους από το 2007), δε γλύτωσε όμως την αγωνία που βιώνει τις μέρες αυτές, λόγω της μικρής, (όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Νομαρχίας) απόστασης που τον χωρίζουν από τους σταυρούς της κ. Μίχου και από το Κοινοβούλιο.
Αυξημένοι κατά 2.296 είναι οι σταυροί του Θ. Παπαγεωργίου (που είχε μείνει εκτός Βουλής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αλλά ξανακέρδισε την Κυριακή την έδρα του), ενώ ο Γιάννης Αμοιρίδης, προσθέτοντας άλλους 2.524 σταυρούς στο ενεργητικό του, ξεπέρασε τις 20.000, συγκέντρωσε δηλαδή την προτίμηση του 50% συν κάτι του συνόλου των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία.
Από τους μεγάλους χαμένους της κάλπης της 4ης Οκτωβρίου, ο τέως πλέον βουλευτής της Ν.Δ Αντώνης Καρπούζας, που απώλεσε, (σε σχέση με το 2007) 4.992 σταυρούς και τη βουλευτική του έδρα, καθώς και ο τέως υφυπουργός Υγείας και τέως βουλευτής Γιώργος Κωνσταντόπουλος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση και, με απώλεια 8.754 σταυρών, έμεινε επίσης εκτός Κοινοβουλίου.