Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες 24-25 Οκτωβρίου 2009 στο Νομό Πιερίας


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Όπως σας είναι γνωστό την 24η και 25η Οκτωβρίου 2009 εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Πιερίας και ιδιαίτερα τις περιοχές των Δήμων Δίου, Ελαφίνας, Πέτρας, Κατερίνης, Πιερίων, Αιγινίου, Ανατολικού Ολύμπου, Κολινδρού και Λιτοχώρου.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών η βροχόπτωση στο Δήμο Δίου μετρήθηκε σε 320 χιλιοστά και στους Δήμους Πέτρας και Ελαφίνας σε 258 χιλιοστά, όταν ετησίως το ύψος κυμαίνεται από 450-600 χιλιοστά

Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν με πρωτοφανή ένταση και τα νερά της βροχής πλημμύρισαν τους οικισμούς και τις αγροτικές εκτάσεις προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις γεωργικές εκτάσεις, καλλιέργειες και σε αποθηκευμένες σοδειές (π.χ. καπνά) καθώς επίσης και στις τεχνικές υποδομές (οδικό και αγροτικό δίκτυο, στα αντιπλημμυρικά έργα – τάφρους, κανάλια, ρέματα, χείμαρρους και σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης).

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διέθεσε το σύνολο του προσωπικού και των μηχανημάτων της και μίσθωσε μηχανήματα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αρχή της εκδήλωσης των βροχοπτώσεων. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται.

Επίσης απέστειλε αίτημα οριοθέτησης πληγεισών περιοχών του Νομού Πιερίας από τις πλημμύρες στα αρμόδια Υπουργεία, στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και ΥΑΣΒΕ (Βορείου Ελλάδος). Σημειώνεται ότι η ΥΑΣΒΕ ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ν.Α. Πιερίας πραγματοποίησε ήδη αυτοψίες στο Δήμο Δίου και στο Δήμο Πέτρας. Οι καταγραφές συνεχίζονται.

Αίτημα στάλθηκε και στον ΕΛΓΑ για άμεση καταγραφή και εκτίμηση όλων των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στις 24 και 25 Οκτωβρίου, σε γεωργικές εκτάσεις, καλλιέργειες, αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα.

Στους πληγέντες Δήμους στάλθηκε έγγραφο με συνημμένα υποδείγματα αιτήσεων –δηλώσεων στους, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημότες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έπαθαν. Οι αιτήσεις – δηλώσεις υποβάλλονται στους Δήμους και με ευθύνη των Δήμων προωθούνται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Πιερίας.

Επίσης, με απόφαση Νομάρχη, συγκροτήθηκαν τέσσερις (4) επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους της Νομαρχίας (μηχανικούς κ.λ.π.), που προχώρησαν στη διενέργεια αυτοψιών και εκτίμησης των ζημιών σε πληγέντες Δήμους, όσον αφορά σε κατοικίες (ζημιές σε κτίσματα, οικιακό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό) και εμπορικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις (ζημιές σε πρώτες ύλες, εμπορεύματα, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κ.λ.π.). Οι επιτροπές θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο των δηλώσεων που θα υποβληθούν από τους Δήμους.

Ταυτόχρονα τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας προχώρησαν σε καταγραφή των ζημιών στις τεχνικές υποδομές.

Σύμφωνα με την καταγραφή και τα μέχρι τώρα στοιχεία – έγγραφα από τους Δήμους σας υποβάλουμε συνημμένα:

1. Όλα τα σχετικά έγγραφα

2. Κατάσταση προεκτίμησης δαπανών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών προϋπολογισμού 6.610.000 ευρώ

3. Κατάσταση προεκτίμησης δαπανών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 7.595.000 ευρώ

4. Έγγραφα των Δήμων Δίου, Αιγινίου, Κατερίνης, Λιτοχώρου με καταγραφή των ζημιών

5. Έγγραφο της Δήμου Πέτρας με αίτημα για αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου

6. Έγγραφο της ΔΕΥΑ Κατερίνης με εκτίμηση των ζημιών ποσού 127.500 ευρώ

7. Έγγραφο του Δήμου Πιερίων με εκτίμηση ζημιών ποσού 150.000 ευρώ

8. Έγγραφο του Δήμου Λιτοχώρου με εκτίμηση ζημιών ποσού 300.000 ευρώ

Σημειώνουμε ότι η Ν.Α. Πιερίας έχει έτοιμες μελέτες για δημοπράτηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για:

1. τον ποταμό Μαυρονέρι στη θέση Αδριανός Δ.Δ. Σβορώνου προϋπολογισμού 1.240.000 ευρώ

2. τη Γέφυρα ρέματος Ξηρολακίου προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ

3. τη διευθέτηση ρέματος Ξηρολακίου προϋπολογισμού 2.010.000 ευρώ

4. την Τάφρο Λιτοχώρου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

Βάσει όλων τω παραπάνω ζητούμε επιτάχυνση των διαδικασιών για:

• Άμεση Έκδοση απόφασης Οριοθέτησης πληγεισών περιοχών του Νομού Πιερίας από τις πλημμύρες

• Άμεση καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ

• Άμεση χρηματοδότηση από την ΥΑΣΒΕ για αποκατάσταση ζημιών σε κτίσματα

• Άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση τεχνικών υποδομών

• Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Κύριε Υφυπουργέ,

αντιλαμβάνεσθε ότι η αγωνία μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη διότι ενδεχόμενη επανάληψη ανάλογης έντασης καιρικών φαινομένων, άμεσα ή τον επερχόμενο χειμώνα, εκτιμούμε ότι θα προκαλέσει πολλαπλάσιου μεγέθους καταστροφές, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία του Νομού και κατά συνέπεια στην οικονομία της χώρας.

Με εκτίμηση

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ