Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Απάντηση ΕΛΓΑ σε Κ. Κουκοδήμο: Η κάλυψη ακαρπίας δεν είναι αρμοδιότητα μας

«Η κατ’ εξαίρεση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής της φράουλας του 2009 δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ», απαντά ο πρόεδρος του Οργανισμού Ν. Κατσαρός στη δεύτερη κατά σειρά επιστολή που του έστειλε ο βουλευτής Πιερίας Κώστα Κουκοδήμος.


Ο βουλευτής επανήλθε στο θέμα των αποζημιώσεων των φραουλοπαραγωγών, ως συνέχεια επιστολής που είχε απευθύνει στον κ. Κατσαρό τον Μάιο τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας πως, μετά από τις δηλώσεις που έγιναν από τους φραουλοπαραγωγούς της Πιερίας και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις καλλιέργειες τόσο από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Πιερίας όσο και από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πως η ζημία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανέρχεται στο 80% της παραγωγής.
«Οι φραουλοπαραγωγοί», σημειώνει στην επιστολή του ο βουλευτής, «ζητούν η εν λόγω ζημία να ενταχθεί κατ’ εξαίρεση στις αποζημιώσεις ακαρπίας φράουλας του 2009, που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

«Για να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στις εξατομικεύσεις-εκτιμήσεις των ζημιών και να τηρήσει όλη τη διαδικασία μέχρι της αποζημίωσης», απαντά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στον βουλευτή, «προϋπόθεση αναγκαία είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμοδίων Υπουργών, η οποία θα επεκτείνει την εφαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και στην ‘ακαρπία’ της φράουλας και θα δίδεται εντολή στον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή της».

«Τέτοια ΚΥΑ», προσθέτει ο κ. Κατσαρός, «μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε και επομένως ο ΕΛΓΑ δεν δικαιούται να προβεί σε καμία ενέργεια».