Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Παρακαμπτήριος επ’ αόριστον 13η ενική οδός…

Αισιόδοξες θεωρούν οι ειδικοί τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία του δρόμου των Τεμπών σε έναν έως τρεις μήνες, υπενθυμίζοντας ότι οι κατολισθήσεις στη Μαλακάσα, που δεν ήταν τόσο εκτεταμένες όσο οι πρόσφατες στην κοιλάδα των Τεμπών, στοίχισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού για τρία χρόνια στο σημείο εκείνο. Αυτό σημαίνει ότι φορτηγά και Ι.Χ θα κινούνται για πολύ καιρό στον επικίνδυνο και ακατάλληλο δρόμο Κατερίνης-Αγίου Δημητρίου.


Παρόλ’ αυτά, στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα στη Λάρισα δεν κλήθηκε κανείς εκπρόσωπος της Πιερίας, αν μη τι άλλο για να ενημερώσει επαρκώς τους αρμόδιους για την κατάσταση του δρόμου προς τον οποίο αποφάσισαν να εκτρέψουν τον μεγαλύτερο φόρτο του πλέον επιβαρυμένου κυκλοφοριακά εθνικού οδικού άξονα της χώρας.
Την ίδια στιγμή ανενημέρωτους άφησαν τους εκπροσώπους του νομού και για την παράλογη, την περασμένη Παρασκευή, εκτροπή, από τον κόμβο του Κορινού προς την παλιά εθνική οδό, όλων των οχημάτων που κινούνταν από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη, ακόμη και κείνων που κατευθύνονταν σε τόπους εντός του νομού!
Αναφορικά με το δρόμο Κατερίνης-Ελασσώνας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρας και όσα επισημαίνει σε επιστολή του προς την 3η ΔΕΣΕ, δεν έχει καν διαγράμμιση, είναι στενός, με επικίνδυνες στροφές, ενώ παρουσιάζει και αυτός πρόβλημα κατολισθήσεων, στο 31ο και 32ο χιλιόμετρο.
Ευτυχώς, για τις μέρες των Χριστουγέννων τουλάχιστον, η ΕΜΥ δεν προβλέπει κακοκαιρία, ωστόσο, ακόμη κι αν αντέξει αρχικά το οδόστρωμα τη μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση, οι επόμενες βροχές δεν αποκλείεται να κλείσουν και τον, έτσι κι αλλιώς ακατάλληλο κα επικίνδυνο ακόμη και για εσωτερικές μετακινήσεις, παρακαμπτήριο αυτό δρόμο.
Για την ώρα το μόνο που είναι γνωστό είναι οι δημοσιοποιημένες αποφάσεις φορέων της πολιτείας για «παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια», στους παρακαμπτήριους δρόμους, που μεταφράζονται απλά στην παρουσία Τροχαίας και στη στάθμευση αποχιονιστικών μηχανημάτων για άμεση επέμβαση σε περίπτωση χιονόπτωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως παρακαμπτήριος δρόμος, για όσο θα χρειαστεί, έχει ορισθεί και ο δασικός δρόμος Καλλιπεύκη-Αγ. Παντελεήμονας, μια διαδρομή που, αν γίνει δημοφιλής, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα του Ολύμπου.

Στο μεταξύ, τα αίτια της κατολίσθησης στην κοιλάδα των Τεμπών δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πάντως, αντίθετα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης (ότι οι κατολισθήσεις δεν σχετίζεται με τα εκτελούμενα έργα για την κατασκευή των σηράγγων στην περιοχή), πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι ανατινάξεις με φουρνέλα για τη διάνοιξη της νέας σήραγγας, σε συνδυασμό βέβαια με τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναμένονται εντός της εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν μελέτες και έργα σταθεροποίησης του βουνού που κατολισθαίνει, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρος. Εξ ου και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για επανέναρξη της λειτουργίας του δρόμου μετά από τρία (και βάλε) χρόνια.