Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Σε φορτισμένο κλίμα το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου




Στη σκιά της βέβηλης ενέργειας, της σύλησης του τάφου και της εξαφάνισης του λειψάνου του από αγνώστους, τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Κυπρίου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δευτεράς, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος.
Από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, υπουργοί, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων, η οικογένεια του αείμνηστου προέδρου, συνεργάτες του και πολύς κόσμος.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο ιατρός Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης επεσήμανε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους» και πως γι' αυτό το λόγο «δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις».
Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως «σημαιοφόρου του κυπριακού λαού» τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του «αγγλοαμερικανικού», όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, «κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο». Είπε, επίσης, πως το «Οχι του Τάσσου, ήταν Οχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Οχι στη λύση», προσθέτοντας πως «σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό».Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς, όπου είχαν αναρτηθεί πανό με συνθήματα υπέρ της πολιτικής του στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις για ανεύρεση του λειψάνου.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, η κυπριακή αστυνομία εξετάζει δύο σενάρια.
Το πρώτο αφορά τη διασύνδεση ορισμένων στοιχείων αλλά και προσώπων με εθνικιστική οργάνωση. Διερευνήθηκε η πιθανότητα να ήρθαν κάποιοι πυρήνες της εν λόγω οργάνωσης από το εξωτερικό και να υποκίνησαν την κλοπή της σορού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αναταραχής.
Το δεύτερο σενάριο, σχετίζεται με τη δράση κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και αποτελείται από Ρουμάνους. Πρόσφατα είχαν προβεί σε εκταφή Αυστριακού και ζήτησαν λύτρα από τη σύζυγό του. Οι αρχές αποτάθηκαν στην πρέσβειρα της Ρουμανίας για παροχή στοιχείων σε σχέση με την υπόθεση.