Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ , ΔΕ ΡΩΤΑΓΕΣ...ΛΑΕ?

Νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα προβλέπονται εντός του 2010, μετά την προαναγγελία αύξησης των φορολογικών συντελεστών στις γονικές παροχές.


Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όσες δωρεές και γονικές παροχές γίνουν στο εξής θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα είναι προοδευτική και θα έχει υψηλό αφορολόγητο.
Σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%. Στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο (300 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία.

Και επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, η τροπολογία ορίζει πως όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο.
Στους χαμένους της απόφασης περιλαμβάνονται όσοι δεν πρόλαβαν το προηγούμενο διάστημα να μεταβιβάσουν ακίνητα με γονική παροχή των οποίων η αντικειμενική αξία είναι άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα του Σαββάτου, η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλες επιβαρύνσεις καθώς οι τιμές ζώνης θα επηρεάσουν τόσο τον προσδιορισμό του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Κερδισμένοι των μέτρων αναμένεται να είναι οι πολίτες που θα αποκτήσουν ακίνητο χαμηλής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή κάτω από 200.000 ευρώ.


Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για αύξηση του αφορολογήτου από τις 95.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα Νέα του Σαββάτου, επιπλέον επιβάρυνση έρχεται και για τους ιδιώτες που χτίζουν σπίτια με αυτεπιστασία, όπως και για τους επαγγελματίες των διάφορων κλάδων της οικοδομής, λόγω της αύξησης του Ελάχιστου Κατασκευαστικού Κόστους Οικοδομής (ΕΚΚΟ)

Για τους ιδιώτες, η αύξηση του ΕΚΚΟ συνεπάγεται καταβολή περισσότερου ΦΠΑ, ενώ για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος, αφού θα πρέπει να εμφανίσουν υψηλότερα τιμολόγια από ό,τι πέρυσι.

Η αύξηση του ΕΚΚΟ αυξάνει και το εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία οι επαγγελματίες της οικοδομής (κτίστες, εργολάβοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες κ.λπ.).

Αναλογικά με το ύψος της αύξησης του ΕΚΚΟ, θα πρέπει και εκείνοι να εκδώσουν υψηλότερα τιμολόγια και άρα να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Newsroom ΔΟΛ