Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

"...δεν ξέρουμε να πολιτευόμαστε κατά τον ορθό τρόπο»

Αναφορές στα ζητήματα της διαφθοράς, της δημοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας, αλλά και στο ρόλο των πολιτικών και των πολιτών έκανε, μεταξύ άλλων, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα δύο σχολών Πανεπιστήμιου Πατρών.
Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στη δημοκρατία, σημείωσε ότι «έχει εμάς τους ίδιους ως αντιπάλους της, διότι δεν ξέρουμε να πολιτευόμαστε κατά τον ορθό τρόπο» και ότι «προσβάλλεται ποικιλοτρόπως από ανθρώπους που λειτουργούν μέσα στο πολίτευμα και σε αρκετές περιπτώσεις το διοικούν».
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη διαφθορά, είπε ότι «έχει διεισδύσει ακόμα και στον ιερό χώρο της δικαιοσύνης, η οποία την εποχή τη δική μου, όταν ήμουν δικηγόρος, ήταν σ' ένα υψηλό βάθρο και κανείς δεν διανοούνταν να διαβάλει».
Όσον αφορά στα κόμματα, ο Κωστής Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον κομματισμό λέγοντας ότι «είναι πέρα από το κόμμα και αφορά την εξασφάλιση κομματικών στελεχών, χωρίς αξιοκρατικούς κανόνες σε υψηλές θέσεις. Αυτή η αναξιοκρατία οδηγεί στα σκάνδαλα και τα σκάνδαλα είναι η καταστροφή της δημοκρατίας».
Σχετικά με την δημόσια διοίκηση, ο Κωστής Στεφανόπουλος τόνισε ότι «λειτουργεί μόνον εκβιαστικά και χρηματιζόμενη, όπως λέγουν, και το πιστεύω κι εγώ».
Για την παιδεία, υπογράμμισε ότι κανείς σήμερα δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους μαθητές του ηθικά άτομα, υπογραμμίζοντας: «Ο δάσκαλος μεταδίδει γνώση στους μαθητές, αλλά όχι ήθος. Ο δάσκαλος θα έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να υπενθυμίζει στους μαθητές του τις ηθικές αρχές κάτω από τις οποίες πολιτευόμαστε ή οφείλουμε να πολιτευόμαστε. Κανείς δεν τονίζει στους μαθητές τους ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει το να πας στην εκστρατεία, αλλά σημαίνει να εκπληρώνεις καθημερινά το καθήκον σου έναντι του κράτους και των συνανθρώπων σου».

Επίσης, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη ηθικών προτύπων, ενώ σημείωσε ότι «οι διοικούντες το κράτος πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, ώστε στη συνέχεια να το ακολουθήσουν οι πολίτες». «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος πρέπει να γίνουμε περισσότερο πατριώτες» υπογράμμισε στην συνέχεια ο Κωστής Στεφανόπουλος και πρότεινε:
«Να καταπολεμήσουμε τη συνήθειά μας της φοροδιαφυγής, την συνήθειά μας να κοροϊδέψουμε το κράτος, τη συνήθειά μας να παραβιάζουμε τους νόμους. Μπορεί να είναι ουτοπικό να δέχεται κανείς αυτή την άποψη, αλλά αυτή η ουτοπία είναι τόσο προσφιλής, τόσο ελκυστική, ώστε μπορεί να γίνει και πειστική και έτσι κάποτε η δημοκρατία μας θα ανέβει στο υψηλότερο βάθρο, κάποτε οι Έλληνες θα γίνουν περισσότερο πατριώτες, κάποτε οι ηθικές αρχές θα επανακτήσουν την αξία τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ