Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Από την ομιλία του βουλευτή Γ. Αμοιρίδη στη Βουλή

για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει επιχειρηματικές και επαγγελματικές οφειλές στις Τράπεζες




Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες στο νομό μας από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, ζήτησε από την Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Αμοιρίδης, κατά την τοποθέτησή του επί της ρύθμισης επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νότιας Πιερίας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν διόδια για να μετακινηθούν εντός του Δήμου τους. «Τα Τέμπη είναι κλειστά και οι κάτοικοι του Ανατολικού Ολύμπου, για να μετακινηθούν από το ένα δημοτικό διαμέρισμα στο άλλο, πληρώνουν 4,60 ευρώ διόδια», είπε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ., επισημαίνοντας πως η απόφαση της Εταιρίας για επαναλειτουργία των διοδίων της Λεπτοκαρυάς με παράλληλη κατάργηση της κάρτας ελεύθερης διέλευσης για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, εκτός από άδικη είναι και αντίθετη με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.
Ο κ. Αμοιρίδης, αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών για τη νότια Πιερία, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέπτες σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή μειώθηκαν δραματικά. «Στην περιοχή παράγεται το 70% του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας», είπε, εκτιμώντας ότι η μείωση στο ΑΕΠ του νομού από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, αγγίζει ακόμη και το 42%.
«Έχει περάσει ένας μήνας και οι επιχειρήσεις στην περιοχή δεν δουλεύουν», υποστήριξε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ., ζητώντας να ληφθούν μέτρα. Ο κ. Αμοιρίδης επεσήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος να χαθεί για τις επιχειρήσεις της περιοχής η περίοδος του Πάσχα, ίσως και του καλοκαιριού, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Υποδομών ότι θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη για τουλάχιστον τρεις μήνες», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα δείξει την κοινωνική ευαισθησία της, εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας.




Επί του νομοσχεδίου
Όσον αφορά τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται οι επιχειρηματικές και επαγγελματικές οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ., ανέφερε στην ομιλία του: «Η περίοδος χάριτος ενός έτους χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η αναστολή επί διετίας και η καταβολή μόνο τόκων ή η παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη, αποτελούν μεγάλη ανακούφιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και οι ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε δυσλειτουργίες του Τειρεσία που ταλαιπώρησαν χιλιάδες επαγγελματίες».
Ο κ. Αμοιρίδης έκανε λόγο για καινοτόμες πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που απώτερο στόχο έχουν να τιθασεύσουν αρχικά και να αργότερα να μειώσουν την ανεργία.
Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, υπάρχει ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αμοιρίδης, σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις της Πιερίας οι οποίες εδρεύουν στις περιοχές που πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν πλημμυρόπληκτες.
«Πριν λίγες μέρες ψηφίσαμε την αναστολή των πλειστηριασμών. Τώρα στηρίζουμε τις επιχειρήσεις. Αύριο θα στηρίξουμε τα χρεωμένα νοικοκυριά. Σε λίγο θα στηρίξουμε το νέο ΤΕΜΠΜΕ με διαφάνεια για τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη. Θα στηρίξουμε τη διαδικασία του ΕΣΠΑ, θα στηρίξουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν τη μορφή της χώρας. Όχι μόνο η ανταγωνιστικότητα θα αναβαθμιστεί, αλλά θα συμβάλλουν κυρίως στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ελπίδα των πολιτών», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.