Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Τη διαβεβαίωση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι στόχος εθνικής σημασίας και ως τέτοιο η κυβέρνηση αφ' ενός θα τον στηρίξει με πόρους, αφ' ετέρου θα τον προωθήσει με συναίνεση, παρείχε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.
Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία και για την ανάταξη της οικονομίας και στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην ΝΔ για την δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, λέγοντας: «Οι ευθύνες όσων οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση την οικονομία μας, είναι προφανείς και βαρύτατες».
Έστειλε, δε, μήνυμα και προς όσους επιτίθενται στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική κατάστασή της, λέγοντας: «Ο λαός περιμένει να γίνουν όλα όσα απαιτούνται, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδορούν που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς».
Ακόμη, επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Είναι αναγκαίες ριζικές αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και εξουσίες από το «συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πλαδαρό κράτος» θα μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η λειτουργία του κεντρικού κράτους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι.
Περιγράφοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» έκανε λόγο για «λιτή, λειτουργική και στέρεη αρχιτεκτονική», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, με τον πολίτη στο επίκεντρο» και όχι μια καλύτερη διανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
O πρωθυπουργός τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί «στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων με εθνικούς, καθώς και κοινοτικούς πόρους». Επιπλέον, επισήμανε ότι για το σχέδιο «Καλλικράτης» η κυβέρνηση αναζητά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. «Θα ενσωματώσουμε κάθε θετική πρόταση» είπε.

Newsroom ΔΟΛ