Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ικανοποίηση στην Κομισιόν

Ικανοποίηση στην Κομισιόν, η οποία την Τετάρτη ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκάλεσαν τα νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο εσωτερικό της χώρας όμως οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, τόσο από πλευράς πολιτικών κομμάτων, ιδίως της Αριστεράς, όσο και από πλευράς συνδικάτων.




Μετά την ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, και η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και αποχώρηση από το διάλογο για το Ασφαλιστικό.





Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων στο press room για τα νέα μέτρα, διαψεύδοντας σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τριετές πάγωμα των μισθών. Για τα μεν όρια ηλικίας είπε ότι θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο, ενώ για το πάγωμα των αυξήσεων χαρακτήρισε το μέτρο προσωρινό.



Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση εάν οι χθεσινές εξαγγελίες συνιστούν «συνταγή Καραμανλή». Η «συνταγή Καραμανλή», είπε, προέβλεπε μόνο «πάγωμα» και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. «Στις κυβερνήσεις Καραμανλή μιλούσαμε για ένα 'κουκούλωμα' των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή» είπε ο κ. Πεταλωτής.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ελήφθησαν μετά τις επαφές που είχε στο Νταβός, έσπευσε όμως να τονίσει ότι οι ανακοινώσεις δεν αιφνιδίασαν ακόμα και τους υπουργούς, λέγοντας ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν ενημερωθεί πριν τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου.






Σχετικά με το αν υπάρχει «ανησυχία» στην κυβέρνηση για αντιδράσεις στο εσωτερικό της, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα στόχο και ένα καθήκον αυτή την κρίσιμη στιγμή, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη δίνη των κερδοσκόπων».



Εθνικές διαστάσεις



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εθνικά επιβεβλημένο» να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση». Αντίστοιχη εθνική διάσταση είχε δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη ημέρα, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα.



«Όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας , όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες» είπε ο κ. Ραγκούσης.



Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σχολίασε: «Ξεπερνάνε κάθε όριο εμπαιγμού τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, που στήριξαν και στηρίζουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, να απειλούν τώρα το λαό για να υποταχθεί στην αντιλαϊκή θύελλα, προκειμένου να διασωθεί η εθνική κυριαρχία! Ο πατριωτισμός των αστικών κομμάτων ήταν και είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και του λαού συνδέεται μόνο με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δίκιου τους».







Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορρίψει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω» και «εκτός από κοινωνικά άδικα είναι και αναποτελεσματικά». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες το κόμμα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί «ένα ευρύ κίνημα αντίστασης» σε όλη την Ελλάδα.



Η στάση ΝΔ και ΛΑΟΣ



Τα δύο κόμματα που πρόσφεραν, έστω και μερική ή υπό όρους στήριξη στην κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, κράτησαν τις επιφυλάξεις τους. Η μεν Ρηγίλλης επανέλαβε ότι θα κρίνει τα μέτρα κατά περίπτωση, ενώ ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «λύσεις a la cart» και για ανάγκη «να δώσουμε μία ορμή στα πράγματα».



«Όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι καλύπτουν μερικώς την ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων. Πιθανότατα θα ζητηθούν κι άλλα. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε τέτοιο μέτρο η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετείται κατά περίπτωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.






Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας. «Διότι χωρίς αυτά, η ύφεση θα βαθύνει, τα δημόσια έσοδα θα συμπιεστούν κι άλλο, θα αυξηθούν οι κυκλικές δαπάνες (όπως τα επιδόματα ανεργίας), τα ελλείμματα δεν θα περιοριστούν, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί απότομα» όπως είπε.



Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μία πορεία. Είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις, να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Όμως νομίζω, ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο τόπος, δε μπορούμε να αναζητούμε λύσεις 'a la carte'. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς δε θα υπαναχωρήσει, στο πλαίσιο μιας κριτικής συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα. Τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄ ό,τι περιγράφονται. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δώσουμε μία ορμή στα πράγματα και να δείξουμε στην Ευρώπη, να δείξουμε στους φιλο-κατήγορούς μας δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρότητα».



Newsroom ΔΟΛ