Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέες δυνατότητες διοίκησης του Κράτους


Τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά κριτήρια- Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ)


Την πεποίθηση ότι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα, θα δώσει νέες δυνατότητες διοίκησης του Κράτους ενισχύοντας τη διαφάνεια, αλλά και την αποτελεσματικότητά του, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή επί του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης.
«Κερδίζουμε ένα ακόμη βήμα στη μάχη της αξιοπιστίας», είπε ο κ. Αμοιρίδης, κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για ένα Κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα είναι αποτελεσματικότερο, φθηνότερο και ταχύτερο.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις αποσπάσεις υπαλλήλων στις 13 διαχειριστικές αρχές της χώρας. Όπως είπε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους με αποφάσεις του εκάστοτε Περιφερειάρχη. Όμως με νόμο που πέρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να γίνει η όποια μετακίνησή τους, πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικάς Δημοσίων Υπαλλήλων. «Αυτό σημαίνει, τριπλάσιοι μισθοί και ουσιαστικά καμιά μετακίνηση από τη θέση τους, άσχετα αν υπάρχουν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες, αν είναι αποδοτικοί ή όχι, υπάλληλοι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αμοιρίδης, υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματικό το να απαιτείται η εφαρμογή του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων για την επιστροφή ενός υπαλλήλου στην προηγούμενη υπηρεσία του, όταν η απόσπασή του, έχει γίνει με απόφαση και χωρίς να έχει περάσει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ο βουλευτής Πιερίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σ’ ένα από τα επόμενα νομοσχέδια, θα υπάρξει αλλαγή στο συγκεκριμένο σημείο, «γιατί έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε δρόμο και να υλοποιήσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη της χώρας και το ΕΣΠΑ», είπε.
«Η αξιολόγηση των υπαλλήλων γίνεται πλέον με βάση τα ουσιαστικά προσόντα τους και όχι τα τυπικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί μεγάλη καινοτομία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών», είπε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης«απέχουν από το να συνειδητοποιήσουν πραγματικά πως το κράτος είναι το μόνο δημόσιο εργαλείο για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα του αύριο. Αλλά για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια πάνω στην οποία θα στηθεί το ίδιο το κράτος και η οικονομία», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης