Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Επερώτηση για αθλητκά έργα ΣΔΙΤ











ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργούς: 1) Οικονομικών
2) Πολιτισμού και Τουρισμού
«Διακοπή της διαδικασίας κατασκευής 11 κλειστών γυμναστηρίων και 13 κολυμβητηρίων με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)»

Κύριοι Υπουργοί,
Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που κοινοποιήθηκε σε 24 δήμους της χώρας γνωστοποιήθηκε η λύση της από 14-9-2009 σύμβασης επιλογής συμβούλου για την κατασκευή 11 κλειστών γυμναστηρίων και 13 κολυμβητηρίων μέσω ΣΔΙΤ με το αιτιολογικό της επανεξέτασης της οικονομικής βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας των έργων.
Εάν θεωρείται «ύποπτη» η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης επιλογής συμβούλου (λίγο πριν τις εθνικές εκλογές) θα πρέπει να γνωρίζετε πως η προκήρυξη του Δημόσιου Ανοικτού Διαγωνισμού για την επιλογή Συμβούλου για την κατασκευή των παραπάνω έργων είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ε.Ε. ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2009 και βέβαια εάν έμπαιναν στον κόπο να ρωτούσαν οι υπεύθυνοι, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΑ θα γνώριζαν πως η Σύμβαση θα έπρεπε να έχει υπογραφεί ήδη από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2009.
Σε ο,τι αφορά δε την επανεξέταση της σκοπιμότητας των έργων που επικαλείται η εν λόγω απόφαση της ΓΓΑ αυτή μόνον προσχηματική μπορεί να θεωρηθεί καθώς ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται τα κολυμβητήρια της Ηγουμενίτσας, της Καστοριάς, της Δράμας, της Πυλαίας, των Αμπελοκήπων, της Θέρμης, της Θήβας, του Πολυγύρου και των Ν.Μουδανιών Χαλκιδικής, το κλειστό Γυμναστήριο κλειστού Στίβου του δήμου Πολίχνης Θεσσαλονίκης το οποίο είναι το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο Στίβου σε όλη την Ελλάδα μετά από αυτό της Παιανίας και το μοναδικό στη βόρειο Ελλάδα, το κλειστό γυμναστήριο τύπου Τ11 της Κατερίνης η οποία διαθέτει ένα κλειστό γυμναστήριο που χρονολογείται από το 1977 με πληθυσμό τότε 30.000 κατοίκων όταν σήμερα ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 70.000, της Μίκρας, της Ορμυλίας Χαλκιδικής, της Σαμοθράκης, του Γυθείου Λακωνίας, των Οινοφύτων κ.α.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Γνωρίζουν ότι με τη διακοπείσα διαδικασία ο κατασκευαστής εργολάβος θα εγκαθίστατο σε κάθε έργο στα μέσα του 2011 και θα ολοκλήρωνε τις υποδομές στο τέλος του 2013;
2. Με δεδομένη την συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τι προτίθεστε να κάνετε με τα συγκεκριμένα έργα, γνωρίζοντας ότι η υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ είναι ευέλικτη και συμφέρουσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας; (πληρωμή πρώτης δόσης μετά την ολοκλήρωση του έργου 2013 και μετά και επιβάρυνση του αναδόχου με τη βαριά συντήρηση του έργου που υπολογίζεται στο 25% του προϋπολογισμού).
ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ