Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ομιλία του βουλευτή Πιερίας





Ομιλία στην βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού, βουλευτής Πιερίας κ.Κουκοδήμος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκοδήμος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, για τις άτολμες όπως είπε προτάσεις του, χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές να δώσει λύσεις στα προοδευτικά διογκούμενα προβλήματα των πολιτών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε: «Αρχικά, πολλοί αισιόδοξοι οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η οικονομική κρίση θα υποχωρούσε ραγδαία τη φετινή χρονιά.
Τώρα όμως, είναι προδήλως εμφανές πως το 2010 θα είναι δυσκολότερο από το 2009, ακόμα και στην Ευρωζώνη όπου μετέχουν κατά τεκμήριο οι πλέον εύρωστες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όσο για τη χώρα μας;
Σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης από τα ήδη γνωστά σε όλους προβλήματα τόσο για φέτος όσο και για το 2011.
Στη σημερινή συζήτηση εκτιμώ, πως πριν από τα ειδικότερα θέματα και τα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου που άλλωστε θα αναφερθούν διεξοδικά, θα πρέπει αρχικά να συζητήσουμε και να τονίσουμε ζητήματα που αφορούν συνολικότερα την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής δηλ. για το πώς, πότε, με ποιους όρους, με ποιο χρονικό ορίζοντα, με ποιο ρυθμό και εντέλει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση εφαρμόζει το πολιτικό της πρόγραμμα και τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό.
Η άνευ προηγουμένου ασύγγνωστη καθυστέρηση, της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου, είναι βέβαιο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως απεμπόλησε κάθε ελπίδα για απτά αποτελέσματα μέσα στο 2010.
Αν αναλογιστούμε δε, τις καθημερινές ενδοκυβερνητικές αλληλοδιαψεύσεις,
αλληλοακυρώσεις, αλληλοϋπονομεύσεις και δυσλειτουργίες,
εμπλουτισμένες με τις γνωστές αντιφάσεις, παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς, τις διαρροές τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και διεθνώς, είναι παραπάνω από σίγουρο πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα αποδώσουν το παραμικρό κέρδος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραστική μείωση κατά 10% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, των εσόδων από τον Φ.Π.Α τον Μάρτιο.

Η ζοφερή αυτή εξέλιξη, απαντά από μόνη της, στις αγωνιώδεις κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση των εσόδων μετά την αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α.
Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όσο συνεχίζονται οι κωμικοτραγικοί χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου παύει να φαντάζει δυσερμήνευτο και δυσεξιχνίαστο.
Αντ’ αυτών η κυβέρνηση με ένα εκνευριστικό για τις αγορές και την ψυχολογία των πολιτών «ράβε ξήλωνε», δείχνει να μην έχει κατανοήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η ασάφεια, η υπερβολική φοβία και η ασυνεννοησία σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία.
Τελικά τα μόνα έσοδα στα οποία προσβλέπει το κράτος, προέρχονται μονάχα από τη φορολογία και τις περικοπές.
Ποιες πρωτοβουλίες έχει να επιδείξει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της τόνωσης και ενίσχυσης της παραγωγικότητας;
Πως απαντά στην επερχόμενη έξαρση της ανεργίας;
Με ποιον τρόπο απαντάμε στα διογκωμένα προβλήματα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης;
-Με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές;
-την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ;
-τα τεκμήρια ασφυξίας για τους μικρούς;
-τη φορολογική επιδρομή σε βάρος της ιδιοκτησίας;
-τη φορολογική καταιγίδα σε βάρος των μικρομεσαίων;
-τη διόγκωση της γραφειοκρατίας του συστήματος;
Περιμέναμε μετά από τόσους μήνες επεξεργασίας και διαβουλεύσεων, ανακοινώσεων και αλλαγών, μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση για να ανασάνει και να τονωθεί η ήδη καταρρέουσα αγορά.
Αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε ένα άτολμο και ανεπαρκές νομοσχέδιο».