Ένα εμφυτεύσιμο πλέγμα που αποτελείται από μετάξι και εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρόδια θα μπορούσε να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να ελέγχει πρόσθετα μέλη ή να εμποδίζει τις επιληπτικές κρίσεις, ελπίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Με την πάροδο του χρόνου, οι πρωτεΐνες μεταξιού διασπώνται από τον οργανισμό και αφήνουν πίσω τους ένα πλέγμα λεπτών καλωδίων που ακολουθούν τέλεια τις καμπύλες του εγκεφάλου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Materials.
Ουσιαστικά, το πλέγμα θα λειτουργούσε ως μόνιμος ηλεκτροεγκεφαλογράφος.
Η πειραματική συστοιχία ηλεκτροδίων δοκιμάστηκε σε γάτες και αποδείχθηκε ότι καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τα συμβατικά, παχύτερα ηλεκτρόδια, αναφέρει το Reuters.
Τα πειραματόζωα είχαν αναισθητοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα μάτια τους να συνεχίσουν να λειτουργούν. Όταν τοποθετήθηκαν εικόνες μπροστά τους, τα ηλεκτρόδια κατέγραψαν σήματα από τον οπτικό φλοιό στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.
Στο απώτερο μέλλον, εμφυτεύματα που ακολουθούν τη νέα προσέγγιση θα μπορούσαν να ανιχνεύουν στον εγκέφαλο τα χαρακτηριστικά σήματα μιας επιληπτικής κρίσης και να διοχετεύουν ηλεκτρικούς παλμούς που τα εξουδετερώνουν.
Θα μπορούσαν επίσης να καταγράφουν σήματα από τους κινητικούς νευρώνες και να τα διαβιβάζουν σε ηλεκτροκίνητα πρόσθετα μέλη.