Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μετά από επιστολή του Δημάρχου Κολινδρού προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και κοινοποίηση προς τον βουλευτή κ. Γιάννη Αμοιρίδη για «Προβλήματα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο ανθοφορίας, σε κεράσια» ο βουλευτής έκανε Αναφορά – Ερώτηση σύμφωνα με το άρθρο 125 του κανονισμού της Βουλής προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η επιστολή έχει ως εξής:



Μετά από κοινή διαπίστωση αγροτών, αγροτικών συλλόγων, γεωπόνου – ανταποκριτή ΕΛ.Γ.Α., γεωπόνου – επόπτη ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου μας, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό το πρόβλημα ακαρπίας στην καλλιέργεια κερασιάς, το οποίο παρουσιάστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τους μήνες ανθοφορίας και κυμαίνεται από 80 μέχρι και 100% ακαρπία.

Σας ενημερώνουμε ότι στο Δήμο Κολινδρού Πιερίας καλλιεργούνται συνολικά 1.400 περίπου στρέμματα κεράσια που αποτελούν παραδοσιακή καλλιέργεια του Κολινδρού.

Σημειώνουμε ακόμη τα εξής:

1. τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε μια αυξητική τάση της καλλιέργειας κερασιού,

2. οι παραγωγοί ανανεώνουν συνεχώς τα παλιά δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουμε κτήματα που βρίσκονται στο μάξιμουμ της παραγωγής, την οποία όμως τελικώς δεν απέδωσαν,

3. οι καλλιεργητικές φροντίδες από τους παραγωγούς γίνονται κανονικά.

Σε συνδυασμό λοιπόν της φετινής ακαρπίας και των αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων, οι παραγωγοί του Δήμου μας ζητάνε την συμπαράστασή σας, ελπίζοντας να βοηθήσετε στην έκδοση απόφασης ειδικής εντολής από τον ΕΛ.Γ.Α. για να δηλώσουν και να αποζημιωθούν για τη μείωση της παραγωγής τους.





Ο Δήμαρχος

Θωμάς Σολοποτιάς

 
 
 
 
 
 
 

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές σε καλλιέργειες της Πιερίας,

από την πρόσφατη ανεμοθύελλα





Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης. Η επίκαιρη ερώτηση αφορά την καταβολή αποζημιώσεων προς του παραγωγούς της Πιερίας των οποίων οι καλλιέργειες τους καταστράφηκαν από την πρόσφατη ανεμοθύελλα. Ο κ. Αμοιρίδης, ρωτά μεταξύ άλλων αν προτίθεται ο ΕΛΓΑ να καταβάλλει άμεσα το 50% της εκτιμώμενης ζημιάς, ώστε να ανταποκριθούν οι παραγωγοί σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου της ζημιάς.



Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Αμοιρίδη, έχει ως εξής:



Θέμα: Καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς της Πιερίας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πρόσφατη ανεμοθύελλα



Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από την παρατεταμένη ανεμοθύελλα του Σαββάτου 15 και της Κυριακής 16 Μαΐου σε καλλιέργειες των πρώιμων κερασιών του Λόφου και της Ράχης καθώς και του Κολινδρού, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες ακτινιδίων και σε επιτραπέζια αμπέλια, που βρίσκονται στην περίοδο της ανθοφορίας, στην περιοχή του Δήμου Δίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η καταστροφή στα κεράσια είναι ολοκληρωτική και ανέρχεται στο 100% της παραγωγής σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Πέτρας και 1.250 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Κολινδρού, ενώ πολλές είναι και οι εκτάσεις των ακτινιδιών και των αμπελιών που έχουν υποστεί καταστροφή σε υψηλό ποσοστό.

Να σημειωθεί, ότι στην περιοχή της Ράχης του Δήμου Πέτρας, λειτουργούν πρότυπα διαλογητήρια-συσκευαστήρια κερασιών από Συνεταιρισμούς Κερασοπαραγωγών της περιοχής, τα οποία απασχολούν την περίοδο της συγκομιδής δεκάδες εργαζομένους.



Επειδή η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και είναι ορατός ο κίνδυνος το εισόδημα των παραγωγών να συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω απώλειας της σοδειάς τους, την ώρα που υποχρεώσεις τους προς τρίτους παραμένουν,



Ερωτάται η Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση τις δυναμικές καλλιέργειες του νομού Πιερίας οι οποίες καταστράφηκαν.

Εξετάζει το ενδεχόμενο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ άμεσα τουλάχιστον το 50% της εκτιμώμενης ζημιάς, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου της ζημιάς;



Ο ερωτών βουλευτής Πιερίας



Ιωάννης Αμοιρίδης