Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Απάντηση της υπουργού Οικονομικών κ. Λ.Κατσέλη



Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ.Κ.Κουκοδήμος με θέμα: «Αποζημιώσεις επιχειρήσεων λόγω Τεμπών», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΓΓ Εμπορίου-ΓΓ Καταναλωτή του Υπ.ΟΙ.Α.Ν. σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Με το νόμο 3816/2010 (ΦΕΚ 26.1.2010) για τη ρύθμιση οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα δόθηκε η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια ή πιστώσεις που τους χορηγήθηκαν, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά το 2005.

Εξάλλου, ο ίδιος νόμος έδωσε τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτω από προϋποθέσεις για την αποπληρωμή και ενήμερων ακόμη οφειλών.

Ωστόσο, οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Ο νόμος παρέχει στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και τους αγρότες μια καθοριστικής σημασίας τρέχουσα μέχρι τον Ιούνιο 2011 προστασία στις συμβάσεις αλληλόχρεων λογαριασμών (των λεγόμενων «κεφαλαίων κίνησης») που διατηρούν με τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου, σε περίπτωση που οι λογαριασμοί αυτοί κλείσουν ή μειωθεί το πιστωτικό τους όριο, τότε το αντίστοιχο υπόλοιπο μετατρέπεται σε ένα πενταετές τοκοχρεωλυτικό δάνειο με ετήσια περίοδο χάριτος. Αυτό ισχύει για καταγγελίες συμβάσεων ή μειώσεις πιστωτικών ορίων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 (για ποσά μέχρι 350.000 ευρώ για όσους διατηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας ή 200.000 ευρώ για τους υπόλοιπους). Αυτή η δυνατότητα παρέχεται ανεξαρτήτως λοιπών προϋποθέσεων για όλους. Η εν λόγω κατηγορία πιστώσεων είναι αυτή που κατεξοχήν χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται όλοι οι δανειολήπτες στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε από την πίεση ανταπόκρισης στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό καθώς και από αιφνιδιαστικές καταγγελίες ή μειώσεις των πιστωτικών ορίων και μπορούν πλέον να οργανώσουν με μεγαλύτερη άνεση την υπέρβαση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν.

Ο παραπάνω νόμος αποτέλεσε το πρώτο μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Ακολούθησαν τα δυο νέα προγράμματα και με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

*Το πρώτο που αφορά εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να στηριχτούν στο μέσο της κρίσης και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δις και αφορά ασφαλιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010 και έχει διάρκεια μέχρι 31.12.2010.

*Το δεύτερο αφορά δαπάνες αγορών πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άυλων αγαθών για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ για να στηρίξουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους και το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2011.

Η υπουργός

Λούκα Τ.Κατσέλη