Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα Ξηρολάκι
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα του Ξηρολακίου, που έχουν στόχο την καθαρισμό και την ανακατασκευή των αναχωμάτων του ποταμού, αλλά και την αποκατάσταση του ρείθρου που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα της Κονταριώτισσας και του Αγίου Σπυρίδωνα.
Πρόκειται για τρία ξεχωριστά έργα που υλοποιούνται μετά και από τις πρώτες παρεμβάσεις που έκαναν τα μηχανήματα της Νομαρχίας Πιερίας, αμέσως μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2009, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στους χείμαρρους και την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών.
Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο στο Ξηρολάκι στην περιοχή του Δήμου Δίου, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την ανακατασκευή των αναχωμάτων του ρέματος από το ρείθρο της Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα και κατάντι και με το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ θα γίνει ανακατασκευή της συγκεκριμένης διάβασης, ώστε να αποκατασταθεί και πάλι η κυκλοφορία μεταξύ των δύο δημοτικών διαμερισμάτων.
Η τρίτη εργολαβία, που γίνεται επίσης στο Ξηρολάκι στα όρια του Δήμου Πέτρας, από τη θέση της γέφυρας του Λόφου – Βροντούς και κατάντι, με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ περιλαμβάνει τον καθαρισμό του ρέματος, την εκβάθυνση καθώς και την ενίσχυση των αναχωμάτων. Σύμφωνα με τις μελέτες των έργων τα φερτά υλικά που θα παρθούν από τις παρεμβάσεις θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των αγροτικών οδικών δικτύων των δύο Δήμων.
Όπως τονίζει ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου που επέβλεψε τις εργασίες, συνοδευόμενος από τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Πιερίας είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας και πρόσθεσε ότι με τα έργα στο Ξηρολάκι γίνεται μια ουσιαστική αντιπλημμυρική παρέμβαση σε μια ευαίσθητη περιοχή. Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι πέρα από την αντιπλημμυρική προστασία, η χρήση των φερτών υλικών για την αγροτική οδοποιία, δημιουργεί βασικές υποδομές για τους αγρότες, καθώς με την κατασκευή της υπόβασης των δρόμων, είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να γίνει η ασφαλτόστρωσή τους.
«Θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας τα λίγα χρήματα που μας έδωσε το Υπουργείο, που είναι μόνο 500.000 ευρώ» σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι τα χρήματα επενδύονται στους Δήμους, με έργα που γίνονται στους Δήμους. «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα και να τα μεταβιβάσει στους Δήμους, όμως δίνει έργα, τα οποία πιστεύω ότι είναι και καλύτερα».