Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου



Ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου
Προς την υπουργό: 1. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή

Κυρία υπουργέ,
Οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ολύμπου και Πιερίων προχώρησαν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους πριν από 4 χρόνια και στην εγκατάσταση της καλλιέργειας της κερασιάς. Επέλεξαν όψιμες ποικιλίες, για να αποφύγουν προβλήματα από παγετούς και βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής αφού οι ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν ωριμάζουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Προχώρησαν ακόμη στη σύσταση συνεταιρισμού με την επωνυμία «Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κερασιών και λοιπών φρούτων Μηλιάς Πιερίας «Η Πέτρα» για να πετύχουν τις καλύτερες συνθήκες και να εφαρμόσουν ομαδικά καινοτομίες στην καλλιέργεια και τη διάθεση του προϊόντος. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας προχώρησαν πολλοί από αυτούς στην εγκατάσταση διχτυών.
Μέχρι τώρα εγκαταστάθηκαν περίπου 450 στρέμματα με κερασιές που καλλιεργούνται με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή και του παραγωγού, και με σεβασμό στο περιβάλλον, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Φέτος, η κύρια ποικιλία που επιλέχθηκε να καλλιεργηθεί και καλύπτει περίπου το 70% του συνόλου ήταν σε πλήρη ανθοφορία την περίοδο από 15 έως 35 Απριλίου που στην περιοχή μας είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις με συνέπεια να έχουν μηδενική καρπόδεση, σε αντίθεση με τις πρώιμες ποικιλίες που έδεσαν ικανοποιητικά. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και από τη σχετική έκθεση-πόρισμα της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
-Προτίθεται το υπουργείο να μεριμνήσει για την κατ’εξαίρεση κάλυψη της απώλειας της παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ, αφού οφείλεται σε παράγοντες που δεν μπορούν να αναστραφούν ή να ελεγχθούν από την πλευρά των καλλιεργητών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος