Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

11ο Φεστιβάλ Ποντιακού Προσφυγικού Βιβλίου

Από τον σύλλογο Παναγία Σουμελά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό



Μετ' εμποδίων λόγω των καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε το 11ο Φεστιβάλ που διοργάνωσαν ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "Παναγία Σουμελά" και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Το φεστιβάλ έγινε στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ο ποντιακός σύλλογος με στόχο τη διάδοσης της γνώσης και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, έγιναν την περασμένη Παρασκευή όπου ακολούθησε ομιλία με θέμα: "Η ιστορική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού". Ομιλητής ήταν ο κ. Διαμαντής Λαζαρίδης, εκπαιδευτικός, μέλος Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Την έκθεση επισκέφτηκε την Κυριακή η βουλευτής κα Μαρία Μίχου η οποία παρακολούθησε ομιλία με θέμα "Η Διαχρονική πορεία του Ποντιακού Τραγουδιού", με ομιλητή τον κ. Σάββα Μαυρίδη, καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Άρης Κασιμίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου, και στους στόχους του 11ου φεστιβάλ Ποντιακού Προσφυγικού Βιβλίου. Όπως επισημάνθηκε η μεγάλη παράδοση της διάδοσης της γνώσης την οποία συνεχίζουν και σήμερα οι Πόντιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναζητώντας την πλούσια ταυτότητά τους, μέσα από τα έργα παλαιότερων αλλά και σύγχρονων συγγραφέων, ήταν το επίκεντρο του 11ου Φεστιβάλ.

Η κα ΜΙΧΟΥ
Στο χαιρετισμό της η βουλευτής κα Μίχου συνεχάρη τα ποντιακά σωματεία και τον σύλλογο "Παναγία Σουμελά" για τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και πολλά χρόνια από την ίδρυση του, για την διατήρηση και συνέχιση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.
"Μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να γίνουμε γνώστες της Ιστορίας μέσα από έργα και κείμενα παλαιότερων και σύγχρονων συγγραφέων, των Ελλήνων του Πόντου. Τόσο ο σύλλογος "Παναγία Σουμελά" όσο και οι υπόλοιποι ποντιακοί σύλλογοι αποτελούν ένα φωτεινό φάρο για το νομό μας και τη χώρα μας, και δίνουν το παράδειγμα σε όλους εμάς για το ήθος και τους αγώνες τους, σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας, όπου αξίες και θεσμοί βάλλονται.

Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε όλοι μας τέτοιου είδους προσπάθειες και να τις μιμηθούμε για ένα καλύτερο μέλλον, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη γνώση του παρελθόντος και της ιστορικής μας διαδρομής".