Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΝΙΚΟΥ  ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ


"Κυρίες και Κύριε,

Σας καλωσορίζω στις νέες εγκαταστάσεις τους Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης.

Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα όχι μόνο για την Κατερίνη αλλά και για ολόκληρο το νομό μας, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα γιγαντιαίο έργο της ΔΕΥΑΚ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος .

Πριν 38 χρόνια, το 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το περιβάλλον που ζούμε, χαρακτηρίζεται προκλητικά αδιάφορη και πολλές φορές αλαζονική. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η ρύπανση στεριάς, θάλασσας και αέρα, σκιαγραφούν τη θλιβερή πραγματικότητα ,καθιστώντας επιτακτική την λήψη πρωτοβουλιών για πολυδιάστατη δράση.



Γι αυτό ακριβώς το λόγο επιλέξαμε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να για να παραδώσουμε επίσημα στους Δημότες της Κατερίνης αυτό το σπουδαίο έργο.

Εδώ, στις εγκαταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε ταυτίζεται ο συμβολισμός με την πραγματικότητα.

Το έργο «Εκσυγχρονισμός και Επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Κατερίνης είναι έργο που εντάχθηκε το 2001 στο στα έργα του Ταμείο Συνοχής και δημοπρατήθηκε το 2005. Η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη κατασκευής έγιναν το 2007 και η ολοκλήρωση του το 2009 με την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία.

Στοίχισε 10.386.000,00 ευρώ και έγινε από την ΔΕΥΑΚ με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους. Τα 7.309.475,00 προήλθαν από Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και τα 3.076.525,00 από ιδίους πόρους της Δημοτικής Επιχείρησης.

Οι οικισμοί που θα εξυπηρετηθούν από το έργο συγκεντρώνουν πάνω από το 50% του πληθυσμού του νομού και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται.

Συνολικά ο πληθυσμός που θα εξυπηρετείται αναμένεται να ανέλθει στις 120.000 άτομα κατά το θέρος της προσεχούς 20ετίας.

Η Κατερίνη διαθέτει σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα το 98% των κατοικιών της πόλης και επεκτείνεται σταδιακά για να καλύψει το σύνολο του σχεδίου της.


Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τα στελέχη της θέσαμε ως πρώτο στόχο την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του αστικού ιστού της πόλης και των Δημοτικών Διαμερίσματων καθώς και την αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνουν τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.

Η ΔΕΥΑΚ από το 2007 με τις προσπάθειες και του προηγούμενου προέδρου της κ. Περικλή Τσιβανίδη, μέχρι και σήμερα υλοποίησε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καλύπτοντας το 98% και πλέον της πόλης όσον αφορά το αποχετευτικό δίκτυο.

Ήταν πραγματικά μια γιγαντιαία προσπάθεια για να έχει σύγχρονες υποδομές η Κατερίνη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα της.

Η ΔΕΥΑΚ την τριετία που μας πέρασε επένδυσε 21 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του νέου Βιολογικού και την κατασκευή 62.055 μέτρων νέου δικτύου αποχέτευσης.

Το εφαρμοζόμενο σχέδιο προβλέπει να καλύψουμε το 100% του αστικού ιστού της πόλης με δίκτυο αποχέτευσης καθώς και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κατερίνης.

Επιγραμματικά αναφέρω πως ολοκληρώσαμε τα έργα του Ταμείου Συνοχής: «Αποχέτευση ομβρίων ακαθάρτων Κατερίνης (Υπόλοιπο πόλης)», Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ Εργολαβία «Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης (Περιοχή Β΄)»


καθώς και έξι μεγάλες αυτεπιστασίες της ΔΕΥΑΚ, έργα που έγιναν με ιδίους πόρους της Επιχείρησης και συγκεκριμένα τα εξής έργα:


Εργολαβία «οδών Σαλαμίνας – Καφαντάρη – Βρεττάκου»,


Εργολαβία «οδού Γοργοποτάμου»,


Αγωγός κατάθλιψης Ακαθάρτων Οικισμού Νέας Χράνης και κατασκευή αντλιοστασίου,


Κατασκευή Δικτύου Ομβρίων Ακαθάρτων περιοχής μεταξύ των οδών Μ. ΑΝΤΥΠΑ-Ν. ΔΙΚΑ- ΜΟΥΣΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»,


Εργολαβία « Πύκνωση δικτύου ομβρίων ακαθάρτων περιοχής Νέας Ζωής»,


«Κατασκευή Ακαθάρτων Ομβρίων Οδών 25ΗΣ Μαρτίου- Ζωσιμάδη- Αθηνάς- Τυπάλδου».






Το δίκτυο δέχεται τα αστικά λύματα της πόλης, της Ολυμπιακής Ακτής καθώς και του νέου νοσοκομείου. Τελευταία προστέθηκε ο οικισμός Νέας Χράνης και τμήμα του οικισμού Νέου Κεραμιδίου.


Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε και την σύνδεση με τα Δημοτικά Διαμερίσματα Σβορώνου(το έργο δημοπρατείται τον τρέχοντα μήνα) και ακολουθούν τα Δημοτικά Διαμερίσματα Νεοκαισάρειας, Γανόχωρας, Άνω Άγιου Ιωάννη (επίκειται έγκριση χρηματοδότησης).


Όλα αυτά φυσικά δεν θα μπορούσαν να έχουν αξία, χωρίς την κορωνίδα των έργων της ΔΕΥΑΚ, το νέο Βιολογικό Σταθμό Κατερίνης. Μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που δίνει νέα προοπτική και δυνατότητες στη Δημοτική Επιχείρηση.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου, σε όλους αυτούς που δούλεψαν για να έχουμε αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ξεκινώντας από τον πρώην Δήμαρχο Κατερίνης ,πρωην πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κατερίνης και νυν βουλευτή Πιερίας, κ . Γιάννη Αμοιρίδη που επι θητείας του εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε το παρόν έργο.

Τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη πρωτεργάτη της υλοποίησης αυτού του έργου που δίχως την δική του συμβολή ίσως να μην υπήρχε καν αυτή η εγκατάσταση.

Τον κ. Περικλή Τσιβανίδη τέως πρόεδρο της Επιχείρησης που ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του έργου και παρακολουθούσε στενά την πορεία των εργασιών.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΚ που υπερέβαλλαν ευατόν, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο της κατασκευής που έπρεπε επιτευχθούν οι στόχοι που μας είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα:



Τον Διευθυντή της Επιχείρησης Μηχανολόγο Μηχανικό κ. Ηλία Ζαμάνη,

τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών πολιτικό μηχανικό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο,

τον μηχανολόγο μηχανικό κ. Γιάννη Παρτσαλίδη,

τον χημικό μηχανικό κ. Αλέξη Καραβέργο

και τον συνεργάτη της ΔΕΥΑΚ πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Πιτσιάβα.

Ευχαριστώ την Αυστριακή κοινοπραξία SWIETLSKY-GINTLER και τον εργοταξιάρχη πολιτικό μηχανικό κ. Δημήτρη Καλφόγλου για την έγκαιρη και άρτια κατασκευή του έργου.

Ευχαριστώ και όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Είμαστε περήφανοι ως Διοίκηση για αυτό το έργο. Γιατί πέραν των αριθμών, των κατασκευών και των ευχαριστιών υπάρχει μια πραγματική διάσταση που δεν είναι συμβολικού χαρακτήρα.

Αυτή την στιγμή, Ούτε μια σταγόνα λύματος δεν φεύγει ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ από το Βιολογικό Σταθμό προς τη θάλασσά μας, το Θερμαϊκό κόλπο.
Πέρασε η περίοδος κατά την οποία τα οικοσυστήματα δεχόταν τα λύματα και μπορούσαν να αυτοκαθαρίζονται σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό και να συντηρούνται χωρίς να είναι έντονα τα σημάδια της υποβάθμισης.

Για το Δήμο Κατερίνης και την ΔΕΥΑΚ αυτή η περίοδος ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Ο ποιοτικός έλεγχος των επεξεργασμένων λυμάτων είναι μια καθημερινή μέριμνα μας και εξασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη θάλασσα της περιοχής μας.

Παράλληλα παρεμβαίνει σε έναν κύκλο του νερού με οικολογική συμπεριφορά όπου η κοινωνία μας όχι μόνον χρησιμοποιεί αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό, όχι επιβαρύνοντας το, αλλά αποδίδοντας το πίσω στη φύση με τρόπο που δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Νέου Βιολογικού.

Και όχι μόνο αυτό αλλά αυξήσαμε κατά πολύ την δυναμικότητα της υπάρχουσας εγκατάστασης ώστε να είναι επαρκής και για να δεχτεί την επιπλέον παροχή λυμάτων λόγω της επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κατερίνης καθώς και από τη σύνδεση των Δ.Δ. του Δήμου Παραλίας και του Δήμου Δίου.

Επιπλέον η εγκατάσταση μπορεί να δεχτεί βοθρολύματα από οικισμούς των Δήμων που δεν εξυπηρετούνται προς το παρόν από το δίκτυο και μεταφέρονται με βυτιοφόρα οχήματα.

Τα τελευταία τρία χρόνια το επισημαίνω για δεύτερη φορά, ούτε μια σταγόνα λύματος «έφυγε» ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ από το βιολογικό σταθμό.

Η καθαρή θάλασσα και οι αμέτρητες θετικές μαρτυρίες πολιτών και επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι η επιβεβαίωση όλου αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.

Το 2010 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Δημοτική Επιχείρηση Αποχέτευσης και Ύδρευσης Κατερίνης.

Τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης ολοκληρώνονται σχεδόν στο σύνολο τους. Η Κατερίνη είναι πλέον μια πόλη με μετρήσιμους δείκτες και σύγχρονες υποδομές.

Προστασία της δημόσιας υγείας με την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια του νερού.

Σεβασμός στο περιβάλλον με την άψογη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

αναβάθμιση των παρεχομένων από αυτή υπηρεσιών και η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη

Σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μεγάλες υποδομές τροφοδοσίας νερού.

Και δεν μένουμε εκεί.

Ήδη η Διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ έχουμε θέσει ως μεγάλο στόχο να προχωρήσουμε το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τη σωστή επένδυση των δικών μας πόρων θα φέρουν την Επιχείρηση σε ακόμα πιο μεγάλες επιτυχίες.

Ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ως εκπρόσωπος όλων των στελεχών και εργαζομένων της Επιχείρησης μπορώ να πω πως αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο που έχει παραχθεί για τους δημότες του Δήμου Κατερίνης.

Αντλούμε την δύναμη από την συμπαράσταση των Κατερινιωτών και υποσχόμαστε πως θα συνεχίζουμε αξιόπιστα να προσφέρουμε τον καλύτερο μας εαυτό προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

Σας Ευχαριστώ "