Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Κορυφαίο πρόβλημα οι προμήθειες Υγείας για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Βενιζέλος Β. Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/06/2010 ΑΥΓΗ

Η αναζήτηση των κατάλληλων υλικών στις καλύτερες τιμές, ο περιορισμός του κατακερματισμού του συστήματος, οι συγκρουσιακές σχέσεις με τους προμηθευτές, η έλλειψη τεχνογνωσίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η ολοένα  και μεγαλύτερη εκτίναξη των δαπανών για τις προμήθειες των νοσοκομείων αποτελούν κοινά προβλήματα για τις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και για τις πιο προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά. Η αποκέντρωση και η απλοποίηση του συστήματος των προμηθειών Υγείας συνιστούν σήμερα τους δύο στόχους στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα που προέκυψε χθες από την πρώτη ημέρα της εξαιρετικής διημερίδας με θέμα "Προμήθειες και εφοδιαστική αλυσίδα νοσοκομείων", που διοργανώνει στην Αθήνα το Επιστημονικό Κέντρο "Management Νοσοκομείων", υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Η διημερίδα πραγματοποιείται στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αντιπαράθεση και διαβούλευση με τη φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τα διαφορετικά ποσοστά του rebate (επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο), στα οποία θα ενταχθούν οι διάφορες κατηγορίες φαρμάκων.
Ένα από τα αξιοσημείωτα που ακούστηκαν στη διημερίδα ήταν το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει κατά 40.000 ευρώ το μήνα το κόστος για τη λειτουργία των φωτοτυπικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία, με μία πολύ απλή κίνηση: Ενοποίησε σε μόλις 15 τους τύπους των φωτοτυπικών εγγράφων και των αναγκαίων μελανιών των μηχανημάτων!
Επίσης, στη Βρετανία καταβάλλεται αυτό το διάστημα προσπάθεια για την αποκέντρωση του συστήματος των προμηθειών Υγείας, αποκέντρωση η οποία, σε αρκετά αναλώσιμα υλικά, επιχειρείται να φτάσει μέχρι το επίπεδο του νοσοκομείου.   ΄
Για τη χώρα μας, η πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου "Management Νοσοκομείων" Αν. Μπαλασοπούλου, πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου της Αθήνας "Αλεξάνδρα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οι προμήθειες για αναλώσιμο ιατρικό υλικό καλύπτουν το 30% του συνόλου των προμηθειών των νοσοκομείων και αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10 - 20%, ενώ οι πραγματικές ανάγκες για αυτού του τύπου το υλικό υποχρεώνουν σε ετήσιο ρυθμό αύξησης που δεν ξεπερνά το... 3%!