Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στο επίκεντρο Εργασιακό και Ασφαλιστικό

Την έντονη αντίδραση συνδικάτων, κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος προκαλούν οι ρυθμίσεις Λοβέρδου για τα Εργασιακά (απολύσεις- αποζημιώσεις).

Οι αντιδράσεις αναμένεται να διογκωθούν με την κατάθεση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου, ενώ ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τρίτη 29 Ιουνίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ ήδη απέστειλε υπομνήματα με πλήρη ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές στους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης.

Παράλληλα ξεκινά και σειρά επαφών και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αποτροπή πιθανών  προβλημάτων κατά την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις.

Έτσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%. Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Στη συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

Το "τέρας" της ανεργίας


Την ίδια ώρα, τα ποσοστά της ανεργίας τραβάνε την ανηφόρα: Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τριμήνου που έχει καταγραφεί από το 2000.