Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΜΑΝΤΖΑΣ - ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΡΕ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ...ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ!

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,


Σήμερα έλαβα από το μέλος της ομάδας μας Βαγγέλη Ζαμαντζά την ακόλουθη επιστολή-πρόταση για την οργάνωση μιας νέας δράσης, σχετικά με τα πεζοδρόμια της πόλης μας και την κίνηση των πεζών.

Η επιστολή του Βαγγέλη αποστέλλεται σε όλα τα μέλη της ΕΟΔνΠ και στα ΜΜΕ. Σας παρακαλούμε, όσες/όσοι από εσάς επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει την δράση αυτή, να δηλώσετε συμμετοχή το αργότερο μέχρι την 23η Ιουλίου 2010, απαντώντας στο μήνυμα αυτό.

Τα μέλη που θα δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τον τελικό σχεδιασμό της δράσης ως αυτόνομη ομάδα. Δηλαδή, η γνωστή πλέον διαδικασία που ακολουθείται εδώ και τρία χρόνια και αποτελεί βασική αρχή της ομάδα μας.

Φιλικά

Ηλίας Τσολακίδης

Κατ` αρχήν Ηλία, μόλις διάβασα το μήνυμα σχετικά με το ενδιαφέρον για ρεπορτάζ ξένου καναλιού μέσα από το οποίο θα προβληθούν οι δράσεις της ομάδας και κυρίως η άλλη εικόνα της χώρας μας και του νομού μας.


Ευτυχώς, αυτό το μήνυμα μου θύμισε την συνομιλία μας το απόγευμα και μου υπενθύμισε κάτι που μέρες τριγυρνάει στο μυαλό μου.


Οι περισσότεροι από μας, ζούμε στην Κατερίνη, εργαζόμαστε εδώ και αναγκαζόμαστε να κινούμαστε πεζοί, είτε για να πάμε στην εργασία μας, είτε για να ψωνίσουμε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.


Παρόλα αυτά η κίνηση του πεζού (μαζί και η ασφάλειά του) υπονομεύεται από τα σταθμευμένα οχήματα στον λεγόμενο "ζωτικό χώρο" του πεζού, στο πεζοδρόμιο. Η στάθμευση των οχημάτων στα πεζοδρόμια της πόλης έχει γίνει συνήθεια στους ασυνείδητους οδηγούς σε τέτοιο βαθμό που πλέον αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό (και νόμιμο), όχι μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες που υποχρεούνται να διαφυλάξουν την ασφάλειά μας, αλλά ακόμα και από τους ίδιους τους πεζούς. Το ίδιο συμβαίνει και στα καινούργια πεζοδρόμια, όπου πλέον τα καταλαμβάνουν και με τις τέσσερις ρόδες τα οχήματα. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ανοίξει ένα ακόμη πεδίο δράσης.


Είναι ντροπή για μια πόλη η οποία πληρώνει εν έτη 2010 (για μια ακόμη φορά) κατασκευή πεζοδρομίων, οι πολίτες της να μην μπορούν να τα διασχίσουν. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα που έχουμε όλοι μας ως πεζοί. Επειδή η Δημοτική Αστυνομία δεν τα βλέπει (ή δεν θέλει να τα δει) και επειδή οι πολιτικοί της προϊστάμενοι επιμένουν πως και οι ίδιοι επιθυμούν να μπει μια τάξη, προτείνω να συγκροτηθούν ομάδες πεζών-εθελοντών οι οποίες κάποιες ώρες της ημέρας και χωρίς προειδοποίηση, θα κάνουν βόλτα στην πόλη εντοπίζοντας οχήματα που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, κλείνουν ράμπες και σταθμεύουν σε θέσεις που απαγορεύεται, θα καλούν τη δημοτική αστυνομία και θα περιμένουν μέχρις ότου επιβληθεί το πρόστιμο.


Υπάρχουν συνδημότες μας με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι καθημερινά περνάνε ένα μαρτύριο που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δράση.


Υπάρχουν δεκάδες γονείς που βγάζουν τα παιδιά τους βόλτα με το καροτσάκι, που επίσης θα ήθελαν να συμμετάσχουν και να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτή η πόλη προς το καλύτερο. Θα πρότεινα επίσης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να συμμετάσχει και ο Δήμος Κατερίνης, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούλησή του για απόδοση των πεζοδρομίων στους πεζούς.


Είμαι πεπεισμένος, πως μέσα από τον εθελοντισμό και την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ μπορεί κάτι να αλλάξουμε σ`αυτήν την πόλη. Θα θεωρήσω ως πολύ σημαντική επιτυχία το αυτονόητο... το να μπορούν οι πεζοί να περπατούν στα πεζοδρόμια. Δυστυχώς, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά για να "χτίσουμε" μια Ευρωπαϊκή πόλη...


Προώθησε την πρότασή μου και ας αποφασίσει η ομάδα.

Σε ευχαριστώ

Βαγγέλης Ζαμαντζάς