Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των Ρομά

Η Πρωτοβουλία Πολιτών μετά τις κινητοποιήσεις των Ρομά στον καταυλισμό του Πέλεκα σαν συνέπεια της διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού τους από τη ΔΕΗ, επισκέφθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία της και επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αντώνη Μάντζιο τον καταυλισμό, για να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συνδημότες μας Ρομά για ότι δεν μπόρεσε να κάνει για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Θεωρεί ντροπή για την κοινωνία μας το γεγονός ότι 50 οικογένειες με μικρά παιδιά, αρρώστους και γέροντες ζουν δεκαετίες σε ένα καταυλισμό με παράγκες χωρίς τα παραμικρά έργα υποδομής, με εξαίρεση μερικές βρύσες για νερό και δυο κολώνες για το φωτισμό του χώρου, μέσα στις λάσπες τη σκόνη παρέα με φίδια και ποντίκια στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
Θεωρεί εγκληματική την αδράνεια των αρμοδίων αρχών που δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να προχωρήσουν σε μια κατασκευή οικισμού με έργα υποδομής για την στέγαση των Ρομά αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, εθνικούς πόρους, παροχή δανείων στέγασης, σε μια διαδικασία ένταξης των Ρομά.
Καταγγέλλει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί ανέχτηκαν αν δεν υπέδειξαν την κλοπή του ρεύματος για να έχουν τα στοιχειώδη μέσα οι Ρομά, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν το γενικότερο πρόβλημα της εξαθλίωσης που ζούσαν στον καταυλισμό, αρνούμενοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία Οικισμού με έργα υποδομής, με παραχώρηση έστω της χρήσης τους.
Η λύση της κλοπής του ρεύματος εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ρομά και των οικογενειών τους.
Ένας κίνδυνος που υπήρξε 5 χρόνια τώρα και όμως ήταν ανεκτός.
Επειδή σήμερα οι Ρομά βρίσκονται σε συνθήκες καύσωνα στον καταυλισμό χωρίς ρεύμα, χωρίς ψυγεία για τα φάρμακα, για το νερό και το γάλα των παιδιών, με κίνδυνο ακόμη και επιδημιών, προτείναμε για σήμερα, άμεσα, τώρα, στον Γενικό Δ/ντή του Δήμου της Κατερίνης την εγκατάσταση ενός λουομένου ή ενός κοντεϊνερ στο χώρο το οποίο θα ηλεκτροδοτηθεί ώστε να υπάρχουν εντός του ψυγεία για τις στοιχειώδης ανάγκες των Ρομά.
Σε δεύτερη φάση να λυθεί με λυόμενα έστω το πρόβλημα του Οικισμού ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα σπίτια και παράλληλα να γίνουν όλες οι προσπάθειες με πρωτοβουλία του Δήμου και με εθνικούς πόρους ή Ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να υπάρξει Οικισμός με όλα τα έργα υποδομής για τους Ρομά στα πλαίσια της ένταξής τους στην κοινωνία με παράλληλη σχετική επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημά τους των ίδιων των Ρομά σε σχέση όμως με την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων τους όπως η ανεργία.
Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρώτα από όλα την Δημοτική Αρχή και την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.
Καλούμε τους δημότες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των Ρομά με πνεύμα αγωνιστικής αλληλεγγύης θεωρώντας το δικό τους πρόβλημα, πρόβλημα της κοινωνίας μας.
Καλούμε φορείς, εκκλησία, οργανώσεις να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγυη τους στα πιο αδύνατα μέλη της κοινωνίας μας.