Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Ο Βουλευτής Γ. Αμοιρίδης εισηγητής του νομοσχεδίου για την εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύστασης εγγυητικού κεφαλαίου ασφάλισης ζωής και οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Σημαντικές αλλαγές προωθεί η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύστασης εγγυητικού κεφαλαίου ασφάλισης ζωής και οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το οποίο συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης και σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την ανακούφιση των δανειοληπτών υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είχε προτείνει ο βουλευτής Πιερίας στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπαίνει τάξη στην ασφαλιστική αγορά, καλύπτονται οι ασφαλισμένοι των εταιρειών που έκλεισαν, κατοχυρώνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα δημοσίου», σχολίασε ο εισηγητής της Κυβερνητικής παράταξης, Γιάννης Αμοιρίδης. Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο βουλευτής Πιερίας, δημιουργεί προϋποθέσεις ενδυνάμωσης επιχειρήσεων σε πυρόπληκτες περιοχές, προγράμματα κατάρτισης απολυμένων ανέργων από επιχειρήσεις που έκλεισαν, καθώς και τη δυνατότητα να ισχυροποιηθούν στην αγορά οι συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ διευθετούνται οφειλές νοσοκομείων και επιλύονται θέματα νέων ιατρικών πράξεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Αμοιρίδης, δεν πήρε αποφάσεις, δεν επέβαλε πρόστιμα, ενώ γνώριζε την κατάσταση, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις εκλογές να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για την ανάκληση κάποιων αδειών ασφαλιστικών εταιρειών, στις οποίες είχαν επενδύσει τα κεφάλαια και τους κόπους μιας ζωής. «Η Κυβέρνηση με την νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί να προστατεύσει τους ασφαλισμένους χωρίς να μειωθούν τα κίνητρα, ώστε να διατηρήσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες την φερεγγυότητά τους», σημείωσε.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιδιώκεται επίσης, η δραστικότερη αντιμετώπιση των εξελίξεων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος πλέον θα υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο για το ύψος και τη συγκρότηση κεφαλαίων, ενώ θα υπόκεινται και σε ενιαίο έλεγχο. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η κατάργηση της Επιτροπής εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης και η υπαγωγή της εποπτείας τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.



Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση για την ανακούφιση των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, όπου παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους η αύξηση από τα 30 στα 40 έτη της διάρκειας εξόφλησης των στεγαστικών δανείων που χορηγεί το Ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο Εισηγητής του Νομοσχεδίου Γιάννης Αμοιρίδης, την είχε προτείνει, με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών από τα μέσα του περασμένου Μάρτη, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο συνάδει με το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά του Κράτους, διευκολύνοντας παράλληλα μια μεγάλη μερίδα υπαλλήλων που είδαν τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται.



Ο κ. Αμοιρίδης υποστήριξε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο «περί αστικών συνεταιρισμών» και ιδίως των πιστωτικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες εξελίξεις που διαμορφώθηκαν στον χώρο. Η διάταξη, αφορά κυρίως συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες πριν αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μπουν στον ανταγωνισμό, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να αυξήσουν την οικονομική τους βάση και να ανταπεξέλθουν στους κανόνες της αγοράς.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, αυτές ρυθμίζονται για το διάστημα 1-1-2007 έως 31-12-2009, ενώ παράλληλα τακτοποιούνται και οι δαπάνες για προμήθειες νοσοκομείων της τελευταίας τριετίας και καθιερώνεται νέος τρόπος για τον καθορισμό της τιμής των προμηθειών προκειμένου να αποφευχθεί η υπερτιμολόγησή τους. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ρύθμιση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων με την καταβολή, εν μέρει με μετρητά (για προμηθευτές στους οποίους οφείλονται έως και 200.000 ευρώ) και την κατά το υπόλοιπο με την καταβολή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.



Από το Γραφείο Τύπου