Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Έρχονται μπουλντόζες!

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το επόμενο διάστημα, αφού πλέον, όπως έχει δηλώσει ο Νομάρχης Πιερίας, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία της Νομαρχίας από τα πρόστιμα που διαχρονικά έχουν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές. «Δεν πρόκειται για σχέδιο, αλλά για απόφαση», διευκρίνισε στην «Π» ο Γιώργος Παπαστεργίου, ερωτηθείς για το αν ισχύει η πληροφορία.




Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει μαζευτεί στο ταμείο της Νομαρχίας από την επιβολή προστίμων σε αυθαίρετα, την τελευταία τριετία, από τότε δηλαδή που το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να δώσει το ήμισυ των εσόδων από τα βεβαιωμένα πρόστιμα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. «Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό ύψος των προστίμων που έχει επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές από τη Νομαρχία», διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί τα 2 εκατομμύρια, ενώ το υπόλοιπο του ποσού (μέχρι τα 5 εκ. το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7) θα εισπραχθεί σε βάθος χρόνου, αφού πολλοί εκ των ιδιοκτητών αυθαιρέτων το καταβάλουν σε δόσεις.

Απόφαση της Νομαρχίας είναι να προκηρυχθεί άμεσα η εργολαβία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ξεκινώντας από τα κτίρια που έχουν κριθεί εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα. Όπως ανέφερε ο νομάρχης Πιερίας, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τα συγκεκριμένα κτίρια, αφού πρόκειται για πιο «εύκολες» περιπτώσεις, μιας και για να γίνει κατεδάφιση αυθαίρετου τμήματος σε υπάρχουσα οικοδομή εκτός από ειδικά συνεργεία, απαιτεί και πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που υπάρχουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, μόνο για εκείνα που είναι μέσα στο πεδίο της δικής της αρμοδιότητας. Δεν μπορεί να κατεδαφίσει κατασκευές σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο Κατερίνης, στη διεύθυνση δασών και κατά μήκος του Αιγιαλού, αφού αυτός ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των αυθαίρετων κατασκευών (που έχουν βεβαιωθεί από την Πολεοδομία της Νομαρχίας) είναι στην νότια Πιερία και το πιθανότερο είναι ότι από εκεί θα ξεκινήσει το έργο της η μπουλντόζα.

Το πρόβλημα των αυθαιρέτων και στο παρελθόν απασχόλησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποκορύφωμα το 1999, όπου είχαν σωρευθεί στην Πολεοδομία της, περισσότερες από 15.000 ανέλεγκτες καταγγελίες. Τότε ο κ. Παπαστεργίου είχε ζητήσει από τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, οικονομική ενίσχυση, αρχικά για να καταγράψει και να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση. Με το ίδιο έγγραφο ο Νομάρχης Πιερίας, ενημέρωνε τον τότε Υπουργό για την πρόθεσή του, εφόσον υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση, για εγκατάσταση συστήματος που μέσω δορυφόρου θα έδινε τη δυνατότητα στην Πολεοδομία να διαπιστώνει την ύπαρξη ή μη αυθαίρετων κατασκευών. Όσον αφορά εκείνες τις καταγγελίες πολλές αφορούσαν ίδιες περιπτώσεις, άλλες στάλθηκαν στην ΚΕΔ, άλλες στο Δήμο Κατερίνης και άλλες στη Διεύθυνση Δασών, αφού όλες (όπως αποδείχθηκε) δεν ήταν αρμοδιότητας της Πολεοδομίας της Νομαρχίας.

Σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, θα διατεθούν 200.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του ποσού προορίζεται για την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων ή αναπλάσεων σε δήμους, αφού μόνο εκεί επιτρέπει η νομοθεσία να διατεθεί το σχετικό ποσό. «Αν οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι με μελέτες για να προτείνουν έργα προς χρηματοδότηση από αυτά τα χρήματα, τότε θα διατεθούν και τα υπόλοιπα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων», δήλωσε ο νομάρχης Πιερίας.

ΕΠΤΑ -ΠΟΛΙΤΕΙΑ