Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ο Καλλικράτης ψηφίσθηκε, και τώρα τι?

Γράφει Λάγιος Απόστολος
Πιστεύω πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και ένας αρκετά στιβαρός και πρώτης τάξεως θεμέλιος λίθος.
Όλοι θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι γιατί < καλύτερος είναι αυτός απο εμένα>, Με το σκεπτικό αυτό άνοιξε ο χορός των υποψηφίων Δημάρχων για την ΠΙΕΡΙΑ μας.
Υποψήφιοι, που έχει ακουστεί το ονομά τους για καλό η για κακό, Υποψήφιοι, ασχολούμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση η μη, Υποψήφιοι, που για διαφόρους άλλους λόγους πλήν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν εξασφαλίσει προβολή και δημοσιότητα, Υποψήφιοι, που προβάλονται απο συντεχνίες, χωρίς καμία παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και τόσοι άλλοι μετεωρεόλιθοι!!!
Σήμερα δεν υπάρχουν κανόνες διαδικασίας και όροι συκριτικής αξιολόγησης προσωπικοτήτων, προς ανάδειξη τοπικών αρχόντων στις επιμέρους κοινωνίες, ικανών να διαχειριστούν με προπτική αναβάθμισης και πλήρους επιτυχίας τα θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Θα έλεγα οτι για να   ανταποκριθεί κανείς με επιτυχία στις απαιτήσεις και ανάγκες μιας σύχρονης τοπικής κοινωνίας δεν αρκεί μόνο η πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση του αλλά κυρίως το ΟΡΑΜΑ, η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, η ΓΝΩΣΗ των θεμάτων, ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ και η ικανότητα προγραμματισμού και μεθοδεύσεως, δια καταλλήλων ενεργειών και σχεδιασμού προς αναβαθμίση  των παρεχόμενων προς τους πολίτες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις παρεχόμενες υπηρεσίες  προς τους πολίτες περιλαμβάνονται η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΠΑΙΔΕΙΑ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και η πολιτική προστασία και πολλές άλλες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με ψέματα και πολιτική < κοπτοραπτική> το ΟΡΑΜΑ είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ να εξελιχθέι σε ΕΦΙΑΛΤΗ για τον τοπο μας.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Η αναγκαιοτήτα της διοικιτικής αναδιάρθρωσης του τόπου μας απαιτεί ανοιχτή διαβούλευση, θέσεις καθαρές και αψεγάδιαστες απο < μικροπολιτική λέρα> και λύσεις χωρίς γκρίζες ζώνες.
Τίποτε λιγότερο απο όσα συνθέτουν ένα πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας μιας μεταρρύθμησης την οποία έχει ανάγκη η ΠΙΕΡΙΑ μας,ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Το μόνο που διακρίνει κανείς είναι μια διαχειριστική και μόνο αντίληψη απο ανθρώπους που πεισματικά και επι δεκαετίες κρατάνε τραβηγμένο το χειρόφρενο της ΠΡΟΟΔΟΥ αυτού εδώ του τόπου, αναλύοντας την αυτοδιοκητική και τον Καλλικράτη με την ίδια ακριβώς αντίληψη που τους επέβαλε το αποτυχημένο σύστημα της υποτέλειας και της εξάρτησης από την όποια κεντρική εξουσία.
Ως γνήσια υποπροιόντα ενός παρασιτικού συστήματος που ανήγαγε την πολιτική σκέψη και πράξη σε κουτοπονηριά και απλή- μίζερη διαχείρηση με το ένα χέρι απλωμένο πάντα προς τα πάνω, τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για υλοποίηση.
Για να πάει η ΠΙΕΡΙΑ μας ΜΠΡΟΣΤΑ πρέπει οι υπάρχοντες Δήμαρχοι ΑΠΛΟΧΕΡΑ να παραχωρήσουν, την δυνατότητα στους επόμενους να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς  να χαθεί     ούτε μια ημέρα που θα μπορούσε να χρησιμοιηθεί για τη άμεση, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του νέου σχήματος και των νέων δομών.
Έτσι οι πολίτες να μπορούμε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε σοβαρά πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι σε αποσπασματικές ΣΑΧΛΑΜΑΡΙΤΣΕΣ.
΄Ενα πρόγραμμα που οφείλει να διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
Να είναι ολοκληρωμένο αλλά με κεντρικό άξονα τον τουρισμό.Να επικεντρώνεται στη τοπική αυτοδιοίκηση.Να είναι συμμετοχικό και τέλος μετρήσιμο πιλοτικό και ευέλικτο.
Ένας δεύτερος προβληματισμός μου είναι η πιθανότητα απουσίας πόρων ιδιαίτερα μέσα στίς σημερινές συνθήκες.Ένας τρίτος παράγοντας επικινδυνότητας είναι η εμφάνιση μαχανισμών και στρεβλώσεων που μπορεί να προβάλλουν κρίσιμες αντιστάσεις.Για τον σκοπό αυτό απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση.
Κλείνοντας ο Καλλικράτης λοιπόν μπορεί, σε ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΧΕΡΙΑ, στα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΥΑΛΑ να είναι το εργαλείο για να επιτύχουμε ως ΠΙΕΡΙΑ όλα όσα δεν μας άφησαν καν να τα ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ τόσα χρόνια.
Το στόίχημα είναι εδώ για όσους ενδιαφέρονται και σίγουρα είναι πολύ πιο πάνω απο τα όρια της νοημοσύνης, της αντίληψης και των συμφερόντων ορισμένων.Η ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ.
PIERIA-GR Ά ΡΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕ... ΜΑΚΑΡΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ... ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ...ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ! ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ... ΕΙΝΑΙ ...ΧΑΝΟΥΝΤΕΣ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΤΣΙ....