Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Φθορά της κυβέρνησης

Σημαντική φθορά έχει επιφέρει στην κυβέρνηση η κοινωνική δυσαρέσκεια το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα μηνών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή».


Η δυσαρέσκεια των πολιτών αφορά τόσο στις ασκούμενες (ή μη-ασκούμενες) κυβερνητικές πολιτικές, όσο και στα πρόσωπα που τις υλοποιούν.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν στην οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός).
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, από τους 19 συνολικά τομείς της διακυβέρνησης που αξιολογούνται, μοναδική σχετική επιτυχία της κυβέρνησης (με κριτήριο το ποσοστό της βελτίωσης να υπερτερεί του ποσοστού επιδείνωσης ή της στασιμότητας) αποτελεί η «αστυνόμευση στις γειτονιές».

Η κυβερνητική φθορά και οι επιπτώσεις του Μνημονίου αποτυπώνονται και στο επίπεδο των προσώπων - υπουργών. Με εξαίρεση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Άμυνας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό-ΥΠΕΞ, κανείς άλλος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη «βάση» της αξιολόγησης, η οποία στην κλίμακα 1-10 είναι 5,5.