Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Τα παιδιά μας ίσως δουν το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού»

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ
Πρέπει να δράσουμε μέσα σε 4 με 5 χρόνια με παγκόσμια αλλά και τοπικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, προειδοποιεί με δραματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη στον Γιώργο Αποστολίδη
Δεν θα επιβιώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός και τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 ίσως ζήσουν το τέλος του, αν δεν δράσουμε μέσα σε 4-5 χρόνια. Τη διαπίστωση αυτή κάνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως χωροτάκτης-οικονομολόγος έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο για την «Αειφόρο Ανάπτυξη».
Η Ρωσία βιώνει το θερμότερο έτος της Ιστορίας της. Στο Πακιστάν μετά τις πλημμύρες εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη καταστροφή για 15 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ένα τεράστιο παγόβουνο, 4 φορές σαν το Μανχάταν, αποκολλήθηκε στη Γροιλανδία. Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.
«Αυτό που βιώνουμε είναι η αρχή των πλέον έντονων επιπτώσεων απο τις κλιματικές αλλαγές. Και προκαλεί σοκ ότι την ίδια στιγμή που τα φαινόμενα αυτά απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως πρόσφατα στη Βόννη, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι συζητήσεις αφορούν περιφερειακά θέματα και όχι το κεντρικό ζήτημα που είναι η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης. «Στις ΗΠΑ είδαμε το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή να αποσύρεται και να μην τηρείται η δέσμευση για ουσιαστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων. Oμως αν δεν δεσμευθούν οι ΗΠΑ, δύσκολα θα το πράξει η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ θα είναι επίσης δύσκολο για την ΕΕ να μειώσει έως το 2020 τους ρύπους κατά 30% σε σχέση με το 1990. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ενώ οι επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο προφανείς. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές είναι εμφανείς."
Τι εκτιμήσεις υπάρχουν όμως για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου;
Η οικονομική επίπτωση είναι τεράστια, αλλά κυρίως απειλείται ο ανθρώπινος πολιτισμός και η ζωή στη Γη. Οι επιπτώσεις αφορούν το διάστημα μέσα στο προσδόκιμο ζωής των παιδιών που γεννήθηκαν το 2000. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός αν δεν δράσουμε μέσα σε 4-5 χρόνια, με παγκόσμια αλλά και τοπικά μέτρα. Η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό υπάρχει φόβος να καταρρεύσουν τα οικοσυστήματα, όπως τα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένες τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που θα οδηγήσουν σε τρομακτική αύξηση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Με αύξηση 3 βαθμούς θα καταρρεύσουν τα τροπικά δάση και θα εκλύονται επίσης τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Το ντόμινο κατάρρευσης των οικοσυστημάτων θα αποκτήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία όπου δεν θα μπορεί πλέον να παρέμβει ο άνθρωπος. Τα κρίσιμα χρόνια είναι έως το 2016 ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την πορεία αυτή.
Ποιες παρεμβάσεις προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά επικρατούν οι συντηρητικοί και αυτό έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων. Ειναι πλέον δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς πράγματα που ήταν αυτονόητα παλαιότερα. Στην πράξη υπάρχει μια πολύ σκληρή μάχη για ποικίλα θέματα και το Κοινοβούλιο πιέζει για χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων χωρών σε θέματα βιοποικιλότητας που είναι συνδεδεμένα με τις κλιματικές αλλαγές επειδή τα οικοσυστήματα δεσμεύουν το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει η στόχευση για ουσιαστική μείωση των εκπομπών και την προώθηση πόρων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ποιοι κίνδυνοι διαγράφονται για την Ελλάδα;
Το δικό μας κύριο πρόβλημα είναι η ερημοποίηση, καθώς η Ελλάδα απειλείται να χάσει τα δάση της, με παρατεταμένες ξηρασίες, να γίνει μια ξηρική χώρα και να μειωθεί η παραγωγικότητα αγροτικών προϊόντων έως το 2050. Η απώλεια παραγωγικής γης είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τι φυτεύουμε, πότε και προφανώς τη διαχείριση των υδάτων, αφού στην Αθήνα αυξάνεται 6% ετησίως η ζήτηση.
Πού οδηγεί ο φαύλος κύκλος καθώς η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη αντιπαρατίθεται στη βιώσιμη ανάπτυξη;
Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των σιτηρών έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Μένει να δούμε εάν η Ρωσία θα καταλάβει ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος καταναλώνει μόλις διπλάσια από το Μανχάταν.
Ο μέσος Αμερικανός παράγει 22 τόνους άνθρακα ετησίως και κάθε Αφρικανός 0,2 τόνους, ενώ κάθε Eλληνας 8-9 τόνους τον χρόνο. Υπάρχουν χώρες όπως το Πακιστάν, που βιώνουν τις επιπτώσεις χωρίς να έχουν συμβάλει στο πρόβλημα. Αντίθετα η Κίνα με την τεράστια ανάπτυξη, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Σήμερα έχουμε 10-20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Ομως εάν λιώσουν οι πάγοι στα Ιμαλάια, το 20% του πληθυσμού θα μείνει χωρίς πρόσβαση σε νερό. Οταν εκτοξευθεί ο αριθμός των προσφύγων θα έχουμε αναταραχές και πολέμους. Ολα αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα.

Για τις περιφερειακές εκλογές
«Εχουμε δουλειά στις Βρυξέλλες»
«Προφανώς αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να κάνει περικοπές στις δαπάνες χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν πέρα από τις επιθυμίες μας», τονίζει για τις οικονομικές εξελίξεις ο Κρίτων Αρσένης. «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, πρέπει να ξαναβγούμε στις αγορές και να επανέλθει η προοπτική, ιδίως της πράσινης ανάπτυξης. Δεν είναι ευχάριστο ότι έχουμε το ΔΝΤ, αλλά είναι μοιραίο. Πληρώνουμε τους λογαριασμούς όλων των τελευταίων χρόνων».
Οδεύουμε προς τις εκλογές με αναβαθμισμένο τον ρόλο της Περιφέρειας...
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αποκέντρωση και να επιλέγει ο καθένας ποιοι θα σχεδιάσουν τις λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται αποκεντρωμένα και κοντά στον πολίτη. Στον «Καλλικράτη» υπάρχει μέριμνα ώστε η αποκέντρωση να μην οδηγήσει σε αύξηση της διαφθοράς, αλλά στον εκδημοκρατισμό λήψης αποφάσεων.
Ειναι κάτι που θα σας κινούσε προσωπικό ενδιαφέρον;
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει σημαντική εργασία τα προσεχή χρόνια, όπως είπαμε, καθώς είναι η περίοδος που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.