Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Γαλλικό chanson κάτω στο Κάστρο Πλαταμώνα

Άρωμα Γαλλίας αποπνέει η επίσημη κατοικία των ολύμπιων θεών, το διάστημα αυτό, αφού στο 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία. Με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, τη γαλλική χορωδία Choralia, το κονσέρτο πιάνου από το Γάλλο Julien Duchoud, την έκθεση χαρακτικών από το Λούβρο και με μια βραδιά αφιερωμένη στο γαλλικό chanson, επιβεβαιώνεται η διάθεση για ανάπτυξη συνεργασιών και στενότερων σχέσεων με τη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που επαληθεύει και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Farnaud, σε χαιρετισμό του για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.


Η επιλογή της Γαλλίας όμως κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού, ήδη υπάρχει συνεργασία μέσω της πρεσβείας και του προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό και με μια πιο έντονη διάθεση εξωστρέφειας, το 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενεί έκθεση με γκραβούρες του Μουσείου Λούβρου από τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου και τις γιορτές του Βασιλιά Ηλιου στις Βερσαλίες στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ενώ την περασμένη Κυριακή στο Κάστρο του Πλαταμώνα πλήθος φιλόμουσων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γαλλικό chanson από το μουσικό σχήμα «Dream Night» που ερμήνευσε ονειρικά διαχρονικά τραγούδια σπουδαίων ερμηνευτών, όπως Jacques Brell, Edith Piaf, Joe Dassin, Lara Fabian, Charles Aznavour κ.α. που έγραψαν ιστορία στο πέρασμά τους υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Κτιστάκη. Η υπέροχη φωνή της Έλενας Γκατζά αλλά και το μοναδικό γαλλικό στιλ σε συνδυασμό με την αισθαντική ερμηνεία του Γιώργου Αποστολόπουλου καθήλωσαν το ακροατήριο που στο τέλος της συναυλίας ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα. Φυσικά, καταπληκτικά απέδωσαν τα τραγούδια και οι μουσικοί του σχήματος, Γιώργος Τσιαρδάκας (φλάουτο), Μιχάλης Μαντέλας (κλαρινέτο σαξόφωνα), Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα, μαντολίνο), Θάνος Κυρίδης( κρουστά) και Λεωνίδας Κυρίδης (ηλεκτρικό μπάσο).

Το Κάστρο του Πλαταμώνα για ακόμη μια φορά έγινε τόπος συνάντησης δύο τόσο διαφορετικών αλλά και ταυτόχρονα τόσο αξιόλογων πολιτισμών… Της Ελλάδας και της Γαλλίας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι κοινή παραδοχή είναι ότι η ενσωμάτωση της γαλλικής κουλτούρας και γενικότερα του γαλλικού πολιτισμού στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, έχει προσδώσει κύρος και αίγλη στην όλη διοργάνωση, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, οι εκδηλώσεις που εμπεριέχουν στοιχεία της γαλλικής κουλτούρας και πολιτισμού θα συνεχιστούν. Την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου ο Γάλλος πιανίστας Julien Duchoud θα δώσει κονσέρτο πιάνου, ενώ στις 30 Αυγούστου στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα θα δώσει συναυλία η μικτή γαλλόφωνη χορωδία Choralia.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Με απαρχή τις γιορτές των Μουσών το 1972 το Φεστιβάλ Ολύμπου μεταμορφώθηκε μέσα από την πορεία του στο χρόνο σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό, που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης για την αισθητική του και την πληρότητα των πολιτιστικών προτάσεων που έχει να παρουσιάσει κάθε καλοκαίρι. Στα 39 χρόνια παρουσίας του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει να θυμηθεί στιγμές σημαντικές και παρουσίες καλλιτεχνών λαμπρές και αξέχαστες. Δημιουργοί αξεπέραστοι, μεγάλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν τιμήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου και το έχουν αναδείξει σε κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την περιφέρεια. Με μεράκι λοιπόν και φαντασία το Φεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζει το ταξίδι του με σύμμαχο τις αναλλοίωτες από το χρόνο συντεταγμένες που έχει θέσει.

Με σφρίγος και ζωντάνια παρά τα 39 του χρόνια το Φεστιβάλ Ολύμπου - παιδί ανέμελο - σκαρφαλώνει για ένα ακόμη καλοκαίρι στο Κάστρο του Πλαταμώνα για να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο, περιδιαβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Εκεί ανθρώπων έργα - μοναδικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις – καλούν τον κόσμο σε νύχτες μαγικές και ονειρεμένες, κάτω από τον πιερικό ουρανό.