στις δημοσιογράφους Μαριάννα Πυργιώτη και Κάτια Μακρή για το Φεστιβάλ Ολύμπου
Σ. Χιονίδης: Να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς, για την πολύτιμη συνεισφορά του REAL FM και της REAL NEWS στην εξωστρέφεια του πολιτιστικού μας προϊόντος και στην ενίσχυση της τουριστικής μας ταυτότητας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου αλλά και τον κ. Μπάρλα για την αποτελεσματική και εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αρκετό καιρό τώρα, αρχής γενομένης από τη δικτύωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης.
Μ. Πυργιώτη: Είναι δική μας χαρά να συμβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε ως REAL FM και REAL NEWS σε τέτοια γεγονότα. Ειδικά όταν πρόκειται για περιφερειακούς δήμους, γιατί νομίζω ότι αναζωογονούν τον τόπο, οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό, να δουν παραστάσεις που συνήθως βλέπουμε μόνον εδώ στην Αθήνα και γενικώς είναι μια πηγή ζωής.
Σ. Χιονίδης: Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι μία υπόθεση 39 ετών, φέτος διοργανώσαμε το 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου, αποτελεί Οργανισμό και έχει έδρα το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, το οποίο ίσως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια στη Βόρεια Ελλάδα. Τολμούμε να πούμε ότι και η ιστορικότητα του χώρου, αλλά και η ποιότητα των παραστάσεων διαχρονικά μπορούν να το αναδείξουν σε ένα διεθνές Φεστιβάλ, αντίστοιχο αυτού των Αθηνών ή της Επιδαύρου, με την ίδια φιλοσοφία και την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζονται εκεί τα θέματα του πολιτισμού.
Μ. Πυργιώτη: Κύριε Χιονίδη, πώς, φέτος, έγινε η επιλογή να υπάρχει για πρώτη φορά ξένη χώρα επίσημη προσκεκλημένη και τιμώμενη και αυτή να είναι η Γαλλία;
Σ. Χιονίδης: Η Γαλλία είναι μία χώρα που είναι φίλη της Ελλάδας, ξεκινήσαμε με τη Γαλλία όλοι οι συμμετέχοντες δήμοι, δεν αφορά μόνο τον Δήμο Κατερίνης, αλλά όλοι οι δήμοι που ενισχύουμε την τεράστια προσπάθεια του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και από εδώ και στο εξής θα έχουμε κάθε χρόνο μια τιμώμενη χώρα.
Φέτος είναι η Γαλλία τιμώμενη χώρα, μια χώρα που έχει τιμήσει τη χώρα μας και τον πολιτισμό της, μέσα από μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στη Γαλλία και είναι η σειρά της φέτος να μας παρουσιάσει αξιόλογα κομμάτια της γαλλικής κουλτούρας και του πολιτισμού.
Κ. Μακρή: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις και συναυλίες.
Σ. Χιονίδης: Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα συναυλία, αυτή του Nτέμη Ρούσσου που επανέρχεται, όπως και τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, στις 13 Αυγούστου, σε πανελλήνια αποκλειστικότητα, το Εθνικό Θέατρο με τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, ενώ λειτουργεί ήδη η έκθεση με χαρακτικά του Μουσείου του Λούβρου στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, σε συνεργασία με τη Γαλλική κυβέρνηση.
Μ. Πυργιώτη: Να πούμε πάντως, πως πέρα από την αξιοποίηση του χώρου του Δίου, αξιοποιείται μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, το καταπληκτικό κάστρο του Πλαταμώνα, που είναι ένα από τα ωραιότερα και τα καλύτερα διατηρημένα. Είναι προς τιμήν σας αυτό και πρέπει να το επισημάνουμε ιδιαίτερα, γιατί τα περισσότερα μεσαιωνικά κάστρα στην Ελλάδα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Σ. Χιονίδης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι την Εφορία Βυζαντινών Μνημείων. Πραγματικά το κάστρο του Πλαταμώνα είναι μοναδικής ομορφιάς και καλοδιατηρημένο και σε αυτό τον τομέα η τοπική αυτοδιοίκηση βάζει πολύ δυνατή «πλάτη», γιατί αυτά για εμάς είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Αν ξεχάσουμε την ιστορία μας και αγνοήσουμε τα πολιτιστικά αποτυπώματα του παρελθόντος είμαστε καταδικασμένοι.
Μ. Πυργιώτη: Έχει ιδιαίτερη αξία ότι το μνημείο είναι λειτουργικό και επισκέψιμο όχι μόνο σαν μνημείο. Γιατί τελικά, ό,τι είναι λειτουργικό είναι αυτό που φέρνει και την μεγαλύτερη επαφή με την ιστορία μας.
Σ. Χιονίδης: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, γιατί αυτά τα μνημεία «ζούσαν» και οφείλουμε να τα κάνουμε να συνεχίσουν να «ζουν». Θυμάμαι το 1983 όταν, νεαρός τότε, ήμουν Έφορος στο Φεστιβάλ Ολύμπου, πώς κουβαλούσαμε το μπαλέτο Αθηνών εκείνη την εποχή, για μια μοναδική παράσταση. Θέλω να πω ότι από πολύ παλιά λειτουργεί το Κάστρο και έχουν φιλοξενηθεί εκεί μοναδικές παραστάσεις μέσα σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους και σε ένα σκηνικό που σου θυμίζει κάτι από την ένδοξη ιστορία της περιοχής μας την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να συντηρούμε.
Μ. Πυργιώτη: Κύριε Χιονίδη να σας ευχαριστήσουμε πολύ και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.
Σ. Χιονίδης: Σας ευχαριστούμε και’ μείς με τη σειρά μας, για μία ακόμη φορά, για τη συνεισφορά σας στην προβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου.