Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου


Την Κυριακή 19  Σεπτεμβρίου από τη Νομαρχία Πιερίας και το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ομιλητής ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης
Αποσπάσματα από τα Ματωμένα Χώματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος

        
  Σειρά εκδηλώσεων μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 88 ετών από τη  Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου “Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στην πόλη της Κατερίνης.
            Το πρωί της Κυριακής, στις 10 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Αγαθόνικο στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά από το πέρας της  Θείας Λειτουργίας. 
          Λίγο αργότερα, στο άγαλμα της Ελευθερίας στην Πλατεία Ελευθερίας  θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από το Νομάρχη Πιερίας, τον ανώτερο στρατιωτικό Διοικητή Ν. Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον  Αστυνομικό διευθυντή Ν. Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης, στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι νομικών προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος. 
       Στις 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, στην Εκάβη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται χαιρετισμοί επισήμων και ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέα Βλάση Αγτσίδη με θέμα “Η Μικρασιατική Καταστροφή ως κύρια συνθήκη διαμόρφωσης του σύγχρονου γεωπολιτικού χάρτη”. Επίσης, αποσπάσματα από τα  “Ματωμένα Χώματα” της Διδούς Σωτηρίου θα απαγγείλει ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος υποδύθηκε τον ήρωα του μυθιστορήματος Γιάννη Αξιώτη στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου.
      Θα ακολουθήσουν μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου  Μικρασιατών Νέας Εφέσου “Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, με τη συνοδεία σχήματος παραδοσιακής μουσικής, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυτιλήνης “Η Επάνω Σκάλα”.
      Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».