Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου με τον διευθυντή του ΙΚΑ Κατερίνης κ. Πασχάλη Ζειμπέκη



Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου με τον διευθυντή του ΙΚΑ Κατερίνης κ. Πασχάλη Ζειμπέκη


Το θέμα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ Κατερίνης, καθώς και το θέμα των ελέγχων του ΙΚΑ για ανασφάλιστους εργαζόμενους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος με τον διευθυντή του ΙΚΑ Κατερίνης κ. Πασχάλη Ζεϊμπέκη.
Ο κ. Κουκοδήμος ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα των κενών σε ειδικότητες γιατρών, τονίζοντας πως ήδη έχει καταθέσει ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, εδώ και ένα χρόνο. Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κουτρουμάνη όπως είπε ο κ. Κουκοδήμος έκανε λόγο για έγκριση προσλήψεων για το κατάστημα ΙΚΑ Κατερίνης, που όμως λόγω «τρόικας» πάγωσαν και δεσμεύθηκε πως θα επαναφέρει το θέμα στη βουλή με κατάθεση σχετικής ερώτησης.
Ο κ. Ζεϊμπέκης, αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία  σημειώνοντας πάντως και την έλλειψη διοικητικού προσωπικού,  που δυσχεραίνει το  έργο των συνεργείων ελέγχων.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Η έλλειψη ακτινολόγου στο ΙΚΑ Κατερίνης έχει δημιουργήσει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στις διοικητικές υπηρεσίες που καλούνται να διεκπεραιώσουν εκατοντάδες ενστάσεις ασφαλισμένων που υποχρεώνονται να κάνουν τις εξετάσεις τους σε ιδιωτικά εργαστήρια. Όπως είπε ο κ. Ζεϊμπέκης, οι ασφαλισμένοι επιστρέφουν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο, πλην όμως βάσει του Π.Δ. που ισχύει το ποσό της επιστροφής δεν καλύπτει το κόστος της δαπάνης. Ακολουθείται η διαδικασία των ενστάσεων από τους ασφαλισμένους και σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία έχουν ξεπεράσει τις 800.

Ο κ. Κουκοδήμος
Είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Κουκοδήμος, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που έχουν πληρώσει με χρόνια δουλειάς το Ταμείο τους, να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο, μπαίνοντας στα γρανάζια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και μάλιστα για θέματα υγείας.
Είναι κάτι παραπάνω από έκτακτη ανάγκη, κι αυτό σε όλους τους τόνους θα πρέπει να το αντιληφθεί η πολιτεία, να προσληφθεί ακτινολόγος και να λειτουργήσει το ακτινολογικό κέντρο του ΙΚΑ Κατερίνης.







Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου  στον Υπουργό
και Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


ΘΕΜΑ: ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ακτινολόγου αντιμετωπίζει το ΙΚΑ της Κατερίνης, που εδώ και χρόνια αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες ασφαλισμένους του.
Επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου τόσο η διοίκηση του ΙΚΑ Κατερίνης, όσο και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση.   
Επιπρόσθετα, το νοσοκομείο της Κατερίνης από τον Ιούλιο, δεν δέχεται ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ στο ακτινολογικό του εργαστήριο, πλην των εκτάκτων περιστατικών.
Η έλλειψη ακτινολόγου στο ΙΚΑ Κατερίνης έχει δημιουργήσει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στις διοικητικές υπηρεσίες που καλούνται να διεκπεραιώσουν εκατοντάδες ενστάσεις ασφαλισμένων που υποχρεώνονται να κάνουν τις εξετάσεις τους σε ιδιωτικά εργαστήρια. Οι ασφαλισμένοι επιστρέφουν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο, πλην όμως βάσει του Π.Δ. που ισχύει το ποσό της επιστροφής δεν καλύπτει το κόστος της δαπάνης. Ακολουθείται η διαδικασία των ενστάσεων από τους ασφαλισμένους και σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία έχουν ξεπεράσει ήδη τις 800.
Είναι απαράδεκτο, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που έχουν πληρώσει με χρόνια δουλειάς το Ταμείο τους, να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο, μπαίνοντας στα γρανάζια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και μάλιστα για θέματα υγείας.
Είναι κάτι παραπάνω από έκτακτη ανάγκη, κι αυτό σε όλους τους τόνους θα πρέπει να το αντιληφθεί η πολιτεία, να προσληφθεί ακτινολόγος και να λειτουργήσει το ακτινολογικό κέντρο του ΙΚΑ Κατερίνης.
Με έγγραφό της η αρμόδια Διοίκηση Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας- Τμήμα Κατάστασης Ιατρικού Προσωπικού του υπουργείου Εργασίας  στις 21 Ιουλίου 2010 και σε απάντησή της στο σχετικό ερώτημα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Πιερίας, ενημέρωνε  πως οι προβλεπόμενες θέσεις ιατρών είναι 38 και υπηρετούν 48. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι μαζί με τα προστατευόμενα μέλη είναι 29.865, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 55.000, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προφανώς αφορά στοιχεία του 2004.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ακτινολόγου στο ΙΚΑ Κατερίνης;
-Πότε επικαιροποιήθηκαν τελευταία φορά τα στοιχεία μητρώου των ασφαλισμένων, δικαιούχων περίθαλψης και συνταξιούχων του ΙΚΑ Κατερίνης;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Κουκοδήμος Κωνσταντίνος