Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

η Θεία Λειτουργία




Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο φυλάκιο των Κήπων και επί ελληνικού εδάφους, τελέστηκε τελικά το πρωί της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας, της Αγάπης, της Ελπίδας και της Πίστης, από την αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφιτών», η Θεία Λειτουργία, που αρχικά επρόκειτο να τελεστεί μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Την Θεία Λειτουργία μπροστά από το συνοριακό φυλάκιο των Κήπων παρακολούθησε σύσσωμη η αντιπροσωπεία των Αγιοσοφιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κρις Σπύρου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Σπύρο Σουρτζή, τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων» Στέλιο Παπαθεμελή, τον αντιδήμαρχο Λαρίσης Κων. Σαμουρέλη, τον Αναπληρωτή Δημάρχου Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμη, τον πρώην Δήμαρχο Κατερίνης Θεόφιλο Καμπερίδη άλλων επισήμων και δημοσιογράφων του BBC, τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, και απεσταλμένων ορισμένων αθηναϊκών εφημερίδων καθώς και ομογενειακών.

Τρεις ιερωμένοι οι οποίοι συνόδευαν την αντιπροσωπεία, ο Μητροπολίτης Αζοφικής Χερσονήσου Χρυσόστομος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Κοντός και ο Πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης Ατλάντας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Θεόδωρος Κυρίτσης, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία.

Οι Αγιασοφίτες Κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι η Αγια Σοφιά να επανέλθει σε Καθεδρικό Ναό της Χριστιανοσύνης.



ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η εξέλιξη αυτή, η οποία είχε προβλεφθεί σαν πιθανό σενάριο από την Επιτροπή και τον Πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου, κατέστη υποχρεωτική μετά την κατηγορηματική διπλή άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο των περίπου 200 «Αγιοσοφιτών» στο τουρκικό έδαφος.

Μπορεί να μην επετράπη στην αποστολή της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» , από την τουρκική κυβέρνηση, να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος, πλην, όμως, η πρωτοβουλία των Αγιοσοφιτών για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Ορθοδοξίας αποτέλεσε τις τελευταίες ημέρες είδηση στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, «η Τουρκία θα οδηγηθεί τώρα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, το οποίο και θα κληθεί από τους Νομικούς Εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας να αποφασίσει εάν η πολιτική εξουσία μπορεί να καθορίζει τη χρήση θρησκευτικών χώρων και να μετατρέπει ναούς σε τζαμιά και μετά σε μουσεία».