Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στα Ρυάκια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής νέου δικτύου άρδευσης και αντλιοστασίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας






Το έργο που έχει 15 χιλιόμετρα αγωγών θα αρδεύει περίπου 2.500 στρέμματα καλλιεργειών

Ένα ακόμη σημαντικό αρδευτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των αγροτών, καθώς θα αρδεύσει περίπου 2.500 στρέμματα καλλιεργειών βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο δημοτικό διαμέρισμα Ρυακίων του Δήμου Κολινδρού.
Το έργο, με προϋπολογισμό 1.360.000 ευρώ, κατασκευάζεται στην περιοχή του αγροκτήματος των Ρυακίων και στις εργασίες του περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός του υπάρχοντος αντλιοστασίου, η κατασκευή κλειστών αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού για την άρδευση της περιοχής μήκους 15 χιλιομέτρων, νέα δεξαμενή που θα τροφοδοτεί το δίκτυο με νερό, καθώς και η κατασκευή του κεντρικού καταθλιπτικού αγωγού από το κεντρικό αντλιοστάσιο έως τη νέα δεξαμενή. Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο Δήμος Κολινδρου και το υλοποιεί η Ν.Α. Πιερίας.

Το χώρο των εργασιών του έργου επισκέφθηκε ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κολινδρού Θωμά Σολοποτιά, τον αντιδήμαρχο Κολινδρού Θανάση Ζαγρή, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ρυακίων Βασίλη Κακάνη και τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.

Ο Νομάρχης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το έργο είναι αποτέλεσμα της πολύ στενής συνεργασίας της Νομαρχίας και του Δήμου Κολινδρού, αλλά και των μελών του τοπικού συμβουλίου των Ρυακίων και πρόσθεσε ότι με τη λειτουργία του θα αναβαθμιστούν οι συνθήκες καλλιέργειας για τους αγρότες της περιοχής. «Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της Πιερίας, στηρίζοντας τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης και τόνισε ότι «ο κύριος στόχος των έργων για τον πρωτογενή τομέα είναι ότι καταφέρνουν να κρατήσουν τους πολίτες στον τόπο τους, στα σπίτια και στα χωριά που γεννήθηκαν».

Ο δήμαρχος Κολινδρού σημείωσε ότι το έργο αποτελεί ένα παράδειγμα για τον αποτελεσματικό τρόπο που μπορεί να συνεργάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και ανέφερε ότι το νέο αρδευτικό δίκτυο είναι ένα όνειρο ζωής για τους κατοίκους των Ρυακίων. Από την πλευρά του ο κ. Ζαγρής σημείωσε ότι το έργο ήταν ένα στοίχημα και για τον Δήμο Κολινδρού και ευχαρίστησε τον Νομάρχη που το υλοποιεί, ενώ αναφορά στο όφελος και τη λειτουργικότητα του αρδευτικού δικτύου έκανε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.

Με την αποπεράτωση του έργου θα υπάρξει μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών, καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των αγροτών με την αυτοματοποίηση, οργάνωση και προγραμματισμό της άρδευσης και δίνεται η δυνατότητα για την εισαγωγή νέων και αποδοτικότερων καλλιεργειών στην περιοχή. Σημαντικό επίσης είναι ότι με το νέο αρδευτικό δίκτυο γίνεται ορθολογική διαχείριση και χρηστή εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.