Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος»



ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης επιλέχτηκε από το “ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία” για την προβολή της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Το ειδικό αυτό αφιέρωμα, που θα μεταδοθεί από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης (95.3) την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010 στις 11.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό ιστορικών γεγονότων της νεότερης ελληνικής ιστορίας που διοργανώνει το ίδρυμα.
 «Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος»
Η μάχη του Μαραθώνα ήταν μια από τις κρισιμότερες μάχες του αρχαίου κόσμου και η έκβασή της προσδιόρισε καθοριστικά την ιστορία της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Θα γίνει σημείο αναφοράς κατά την αρχαιότητα, θα λειτουργήσει ως πρότυπο στον αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Τούρκους. Ο χώρος της μάχης θα μείνει στη συλλογική μνήμη των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των λογίων, των ποιητών και των ζωγράφων ανά τους αιώνες κι ως τις μέρες μας ως τόπος της ανδρείας, του θαύματος και του θρύλου. Όπως έγραψε ο λόρδος Βύρων, Marathon became a magic word. Τέλος ο θρύλος του ΄μαραθωνοδρόμου΄ Φειδιππίδη θα συγκινήσει ποιητές, θα επιβάλει τον μαραθώνιο ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς αγώνες στους νεότερους χρόνους και θα εμπνεύσει το σύγχρονο παγκόσμιο κίνημα των μαραθωνοδρομιών.
Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές, η έκθεση  παρουσιάζει τους δύο αντίπαλους κόσμους- τον κόσμο των ελληνικών πόλεων και της περσικής αυτοκρατορίας- στις παραμονές της μάχης, τη μάχη, αλλά και τη σημασία της τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη νεότερη εποχή. Το υλικό έχει παραχωρηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Μουσείο Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το Μουσείο Μπενάκη, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο της Πόλης της Μπρέσια, την ΕΡΤ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Σχολή, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και πολλούς άλλους φορείς.