Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο Νομάρχης στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες





Κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση



Σε μια εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών που αφορούσε στην αναλογία της εκπροσώπησης των κρατών –μελών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, συμμετείχε από 4-6 Οκτωβρίου 2010, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.



Ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση και μετά από μια μάχη που δόθηκε από τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών που εκπροσωπούν μικρά σε πληθυσμό κράτη, καταψηφίστηκε τελικώς η πρόταση που κατέθεσαν οι μεγάλες χώρες, ζητώντας την αλλαγή του τρόπου εκπροσώπησης των κρατών, ώστε να ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας με πληθυσμιακά κριτήρια.



Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου ήταν μια κρίσιμη ψηφοφορία και μετά από πολύωρη συζήτηση και μάχη που δόθηκε καταφέραμε να ανατρέψουμε την προσπάθεια των μεγάλων χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή της εκπροσώπησης σε βάρος των κρατών -μελών, με μικρό πληθυσμό, όπως η Ελλάδα.



Ο Νομάρχης υπογραμμίζει ότι με τον αγώνα που δόθηκε διασώθηκε η μελλοντική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή των Περιφερειών και ανετράπη η απόπειρα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις μεγάλες χώρες, μέσα από την πληθυσμιακή υπεροχή.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 86η Σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών συζητήθηκαν επίσης ζητήματα όπως ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο μέλλον της περιβαλλοντικής πολιτικής, η συνεργασία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η κινητοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή, μέσα από την ανάπτυξη των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και ζητήματα συνεργασίας τρίτων χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.