Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ




Ε.Για ποιο λόγο θα πρέπει να σας εμπιστευτούν για δήμαρχο και πάλι οι δημότες Κατερίνης και μάλιστα ενός διευρυμένου δήμου;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ:  Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε. Εργαζόμαστε σκληρά με συνέπεια και τιμούμε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, από την πρώτη στιγμή. Με δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, αλλάξαμε την εικόνα του Δήμου. Ενδεικτικά  σας αναφέρω μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε :
  • το μεγαλύτερο έργο αγροτικής ανάπτυξης στην Κ. Μακεδονία για το Δήμο Κατερίνης  το οποίο περιλαμβάνει αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία ύψους 21.000.000 ευρώ.
  • Αναβάθμιση του παλιού και κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού, ύψους 8.816.260 ευρώ .
  • Την  επέκταση του  ΧΥΤΑ 3.800.000 ευρώ.
  • Έργα αποχέτευσης στην Κατερίνη και τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου,  11.000.000 ευρώ.
  • Έργα ύδρευσης ύψους 7.000.000 ευρώ 
  • Επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, ύψους 2.500.000 ευρώ.
Έχουμε πετύχει  πολύ σημαντικό  έργο  στον αθλητισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Και στον πολιτισμό: πρόσφατα εγκρίθηκε  η ανέγερση Μεγάρου Θεάτρου και Μουσικής που είχαμε υποβάλλει στο ΕΣΠΑ,  με 100% χρηματοδότηση,  ύψους 7.750.000 ευρώ.
Επίσης, όπως γνωρίζετε  στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 δημοσιεύθηκε στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κατερίνης. Ένα  έργο τεράστιας σημασίας. Όσες εκτάσεις έχει ο Δήμος, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Δίνουμε υπεραξίες σε  2,5 χιλιάδες στρέμματα δημοτικής  γης,  ενώ 1400 στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Από αυτά 200 στρέμματα θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε. Αυτές είναι λύσεις οριστικές που παράλληλα δίνουν ένα τεράστιο πλούτο στην πόλη μας ως υπεραξίες. Στο  νέο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης, 6 δήμοι γινόμαστε συνοδοιπόροι. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ  περισσότερες. Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία και ένα ψηφοδέλτιο πολύ ικανών  προσώπων που είναι έτοιμα να προσφέρουν τα μέγιστα και να πετύχουμε.

Ε. Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο «Καλλικράτης» να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση για τους πολίτες του νέου Δήμου Κατερίνης;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Από το 2007  που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, στη θητεία μας,  με τα  δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που  έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το δήμο μας, καταστήσαμε  όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ισότιμα με την πρωτεύουσα Κατερίνη. Διοικήσαμε με ήθος, με εντιμότητα, με διαφάνεια. Δώσαμε ζωή και ταυτότητα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα , σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά. Δώσαμε  ιδιαίτερη έμφαση  στη βελτίωση της καθημερινότητας , της ποιότητας της ζωής,  στην ανάπτυξη, στις  υποδομές. Με το ίδιο όραμα και την ίδια φιλοσοφία σχεδιάσαμε τις δράσεις μας για το νέο μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο Κατερίνης. Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη θέληση και τη δύναμη, έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε το όραμα: να χτίσουμε το νέο Δήμο Κατερίνης» .Με σκληρή δουλειά, με ενότητα και διάθεση για δημιουργία συνεχίζουμε το έργο μας.
Ε. Ο Σάββας Χιονίδης που πέτυχε  ως δήμαρχος στην Κατερίνη όλα αυτά τα χρόνια;
ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Έχουν πει ότι το μισό της επιτυχίας είναι:  τάξη, μέθοδος, και σύστημα εργασιακό. Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, αποδείξαμε ότι μπορούμε με μια νέου τύπου οργάνωση, με  νέα φιλοσοφία, με ενθουσιασμό και μεράκι, να ανατρέψουμε τις κρατούσες συνήθειες, τις στείρες τακτικές και συστηματικά  να αλλάξουμε την πόλη μας, το Δήμο μας. Και το πετύχαμε. Το ίδιο θα πράξουμε και στο νέο Δήμο Κατερίνης. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να ευχαριστήσω προσωπικά τους συνδημότες μου, που μου έδωσαν τη δυνατότητα να προσφέρω στον τόπο μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία: να μπορείς να προσφέρεις στον τόπο και στους συμπολίτες σου.
 Ε. Αν σας ζητούσαμε την κριτική σας για τη  διοίκησή  σας στον Δήμο Κατερίνης, ποια θα ήταν αυτή;
ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ:
Το 2006, λίγες μέρες πριν τις εκλογές,   είχα πει ότι η πόλη μας είχε ανάγκη για αλλαγή. Για αλλαγή όχι μόνο στα πρόσωπα, αλλά κυρίως σε νοοτροπία,  σε λογικές  και πρακτικές, αλλαγή σε ιδέες και πράξεις. Οι Δημότες μας   εμπιστεύτηκαν  και εμένα προσωπικά και το Συνδυασμό μας «Πολίτες σε δράση» και μας τίμησαν  με την ψήφο τους. Προχωρήσαμε με σταθερά βήματα, ακολουθώντας πιστά την εντολή τους, αναπτύσσοντας μια ειλικρινή σχέση μεταξύ δημοτικής  αρχής και πολιτών, καθημερινά. Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι ασκείται η διοίκηση. Το 2007, ήταν η χρονιά -αφετηρία εφαρμογής του προγραμματισμού μας. Σήμερα σχεδόν 4 χρόνια μετά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μπορώ και στέκομαι απέναντι στους συνδημότες μου, με θάρρος και περηφάνια: γιατί είπαμε την αλήθεια για  όλα όσα κάναμε,  για ποιο λόγο  τα κάναμε και ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Ποτέ δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Ποτέ δεν αθετήσαμε το λόγο μας. Ποτέ δε λειτουργήσαμε με σκοπιμότητες παρά μόνο με σεβασμό και ειλικρίνεια σε κάθε μας βήμα. Τιμήσαμε αυτό το συμβόλαιο που μας έδεσε πριν 4 χρόνια, με συνέπεια και σεβασμό. Γιατί ότι κάναμε το  σχεδιάσαμε μαζί. Μαζί  συνεχίζουμε να δημιουργούμε. Γιατί μαζί θα  ζούμε σε αυτή την πόλη, σε αυτό τον τόπο, μοιραζόμενοι κάθε στιγμή. Με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, που αναπτύξαμε συνεχίζουμε την ίδια πορεία.

Ε. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για τον διευρυμένο δήμο Κατερίνης; 
ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Στόχος μας είναι  η βελτίωση της καθημερινότητας , της ποιότητας της ζωής των συνδημοτών μας: πρώτο μέλημά μας  ήταν και είναι «πρώτα ο πολίτης, πρώτα ο άνθρωπος» γιατί οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και  στις  υποδομές. Αλλάζουμε καθημερινά την εικόνα του Δήμου. Και συνεχίζουμε.  Συνεχίζουμε με την ίδια φιλοσοφία, για το νέο μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο Κατερίνης, έχοντας σχεδιάσει για τα επόμενα χρόνια την σύγχρονη εικόνα του δήμου μας. Αν δε σκεφτούμε πώς θα πρέπει να είναι ο νέος μεγάλος Δήμος Κατερίνης σε 20 χρόνια, δε μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα 4.  Τα οράματα δοκιμάζουν το βάθος της ψυχής μας και η υλοποίηση τους τις ικανότητές μας.