Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η «ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ


Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων

Η «ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» 
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ




Την καλλιτεχνική έκφραση, από την παραδοσιακή ως την πιο σύγχρονη με σημείο αναφοράς την «Κατερίνη των Προσφύγων» αγκαλιάζουν φέτος τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ». Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές τέχνες και φωτογραφία, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές περιοχές στις οποίες θα κινηθούν τα φετινά δρώμενα.

            Ειδικότερα, οργανωμένα σε δέκα θεματικές ενότητες με επίκεντρο την  Κατερίνη των προσφύγων και με ποικίλους άξονες(Αγία Αικατερίνη, Ιστορία, Μουσική, Βιβλίο - Λόγος, Χορός-Παράδοση, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικές Τέχνες και Φωτογραφία, Τα Αικατερίνεια στα σχολεία, Βραδιά τιμής), τα Αικατερίνεια αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό σε εκφάνσεις τέχνης και πολιτισμού.

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τονίζει σε χαιρετισμό του: «Μέσα από τον θεσμό των «Αικατερινείων», απολαύσαμε  τα προηγούμενα  χρόνια εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που στάθηκαν αφορμή να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, κοινωνικού προβληματισμού, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης επικοινωνίας.

Σχεδιάσαμε τις φετινές εκδηλώσεις με γνώμονα την ανάδειξη του πλούτου της κοινωνίας της Κατερίνης. Μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που έχτισε την πορεία της με τα υλικά που έφεραν μαζί τους οι άνθρωποι  του χθες, οι πρόσφυγες, συνδιαμορφώνοντας, μαζί με τους ντόπιους, ένα υπέροχο ψηφιδωτό που αποτελεί τη σημερινή μας πολιτιστική ταυτότητα.

Μιας κοινωνίας νέων, αξιόλογων δημιουργών, που χτίζουν το πολιτιστικό της αύριο με έμπνευση, διαρκή πνευματική αναζήτηση, κατάθεση ψυχής.

Όλοι μαζί, η Δημοτική Αρχή, οι ντόπιοι δημιουργοί και κυρίως οι απλοί πολίτες αυτού του Δήμου πετύχαμε να βάλουμε πραγματικά τον πολιτισμό στην καθημερινότητα μας και να λέμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως «η Κατερίνη είναι η πόλη του Πολιτισμού».

Είμαι ευτυχής που οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά με την ανακοίνωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ του Πολιτιστικού Κέντρου. Ήταν ένας αγώνας που δώσαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα, για να αποκτήσει η Κατερίνη αυτό που δικαιωματικά της αξίζει: έναν υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού, υψηλών προδιαγραφών.

Είναι αλήθεια πως όλα αυτά τα χρόνια  πετύχαμε πολλά.
Δε σταματάμε όμως εδώ. Με ένα νέο Δήμο, πλουσιότερο σε ανθρώπινο δυναμικό και πολιτιστικές αναφορές, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος  για το μέλλον…».


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ:  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης o Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης Χαράλαμπος Καρατζόγλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού, σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τα “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ”, του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης μας που έχει κερδίσει με το πέρασμα των χρόνων  την αγάπη όλων των Δημοτών και των επισκεπτών, και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φίλων της τέχνης, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα  στην  Πιερία.

Ακόμη, είναι γεγονός, ότι κάθε χρόνο, όλοι μα όλοι οι Πολιτιστικοί, Κοινωνικοί και άλλοι Φορείς αυτής της πόλης, αγκαλιάζουν «τα Αικατερίνεια» με όλη τους την αγάπη και το ενδιαφέρον και καταθέτουν τις προτάσεις τους με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και θερμή επιθυμία να συνεργασθούν μαζί μας.

Φίλες και Φίλοι, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που κρατάτε στα χέρια σας το πρόγραμμα εκδηλώσεων του προγράμματος «Αικατερίνεια 2010», το οποίο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με σημείο αναφοράς το αφιέρωμα στη γενική  θεματική ενότητα: «Η Κατερίνη των προσφύγων».

Εκδηλώσεις σημαντικές με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ομορφιά και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είμαι βέβαιος πως και φέτος το φιλότεχνο κοινό θα αγκαλιάσει με πραγματικό ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις αυτές, που αισιοδοξούμε να δώσουν ξεχωριστό «χρώμα» στην πολιτιστική ζωή  του τόπου μας».

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν και οι: Αλέκος Γιουμίδης(μέλος του Δ.Σ), καθώς και οι π. Ιωακείμ Οικονομίκος, Αντώνης Κάλφας(μέλη του Δ..Σ και της οργανωτικής επιτροπής). Στις δηλώσεις του, ο π. Ιωακείμ αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης στα φετινά Αικατερίνεια με δυο εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης, ενώ ο Αντώνης Κάλφας τόνισε ότι επιδίωξη μέσα από τις εκδηλώσεις είναι όχι μόνο η ψυχαγωγία, αλλά και μια έμφαση στη γνώση.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα  παρουσιάζεται ήδη αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης(www.podkaterinis.gr).