H οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας και το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας συνοδεύονται από έξαρση στη μάστιγα των ναρκωτικών. Και ενώ η φτώχεια χτυπά τη πόρτα των Ελλήνων έρχονται και οι περικοπές και στα σχετικά κονδύλια που αφορούν τη πρόληψη και τη παροχή πρόνοιας για τα ναρκωτικά.
Ο Α. Γκούσντεελ, που έκανε την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Τοξικομανίας στο υπουργείο Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομική κρίση και στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
Όπως παρατηρεί η έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες ταυτόχρονα και στα 27 κράτη-μέλη, η ηρωίνη παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη με περίπου 1,5 εκατ. Ευρωπαίων να είναι προβληματικοί χρήστες της ουσίας.
Μάλιστα όσον αφορά την Ελλάδα η κάνναβη παραμένει η δημοφιλέστερη ουσία, καθώς το 22,5% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει στην Ελλάδα, από τους οποίους 17 εκατομμύρια είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών.
Παράλληλα και η ηρωίνη παραμένει μια από τις βασικές ουσίες εξάρτησης, ενώ η κοκαΐνη κάνει θραύση στην Ευρώπη καθώς έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια για την απεξάρτηση από αυτή την ουσία.
Σύμφωνα με την έρευνα χρήση κοκαΐνης έχουν κάνει 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, 4 εκατομμύρια το τελευταίο έτος ενώ είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι τα 3 εκατομμύρια από αυτούς είναι κάτω των 34 ετών.
Σημαντικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη είναι οι νέες συνθετικές ουσίες, οι οποίες ανήκουν κυρίως στα καναβινοειδή, ενώ ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι ουσίες αυτές διακινούνται και μέσω διαδικτύου.
Γενικά μέσα σε μια 12ετία (1995-2007) αναφέρθηκαν 8.500 θάνατοι από ναρκωτικά στην Ε.Ε, ενώ για την Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 200 άνθρωποι ετησίως, ενώ το 2008 ήταν 110.
Ουρές για απεξάρτηση
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει ως η χώρα με τη μεγαλύτερη λίστα για ανθρώπους που αναζητούν τη θεραπεία ή που περιμένουν να μπουν σε προγράμματα υποκατάσταση, ενώ εκτίμησε ωστόσο ότι η χρήση κάνναβης, αμφεταμινών, έκστασης και κοκαΐνης δείχνουν να σταθεροποιούνται.
Τόνισε δε ότι ένας χρήστης ηρωίνης στην Ελλάδα ξεκινά στα 24 αλλά ζητά βοήθεια στα 34.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είπε ότι το υπουργείο επιλέγει τις καλύτερες δυνατές χωροταξικές λύσεις για να στεγαστούν 17 μονάδες του ΟΚΑΝΑ, θα είναι κατά βάση νοσοκομειακοί χώροι όπως είπε, για να εξαφανιστεί η λίστα της ντροπής, όπως τόνισε.
Τέλος, ο Δ. Κρεμαστινός, ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα με δύσκολες λύσεις και είπε ότι χρειάζεται να βάλουν όλοι πλάτη.
Εξαρτημένες φυλακές
Τελευταία έρχεται η χώρα μας όσο αφορά τα προγράμματα αποκατάστασης στις φυλακές με μεθαδόνη αφού δε διαθέτει κανένα πρόγραμμα με το 45% των κρατουμένων να έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά οι κρατούμενοι υποτροπιάζουν και σιγοσβήνουν στα κελιά τους τη στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22% - 33%.
Πανελλαδικά ζουν 600.000 κρατούμενοι πανελλαδικά, ενώ σε 23 χώρες εφαρμόζονται προγράμματα αποκατάστασης στις φυλακές.
Τα στοιχεία του Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά αφορούν το 2008.