Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ



Σε επαφή με το καλλιτεχνικό περιεχόμενο σπάνιων εκκλησιαστικών κειμηλίων - προερχόμενων από προσωπικές συλλογές και από ενορίες του διευρυμένου πλέον Δήμου Κατερίνης - φέρνει το κοινό των «Αικατερινείων», η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ιερά Μητρόπολη.
Καθαρά λειτουργικά σκεύη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικόνες, εγκόλπια και άλλα μοναδικά έργα εκκλησιαστικής τέχνης προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη. Πρόκειται για έργα, τα οποία οι κάτοχοι μετέφεραν με πολλή αγάπη και σεβασμό από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ορισμένα βιβλία μέσα από τα οποία είναι καταχωρημένες όλες οι ιερές ακολουθίες. Γενικότερα εκτίθενται εκδόσεις σπάνιες, διαφόρων περιόδων του 19ου αιώνα, από τα περίφημα τυπογραφεία της Βενετίας. Στην έκθεση συναντά κανείς και άμφια κεντημένα με μεράκι, με μοναδικές παραστάσεις από κεντήστρες της εποχής.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό, που απηύθυνε τόνισε:«Μέσα από αυτήν την έκθεση, οι επισκέπτες αλλά και οι μαθητές των σχολείων μας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η οποία αγκάλιασε με περισσή φροντίδα τόσο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δημιουργώντας συγχρόνως και η ίδια ένα νέο πολιτισμό, τον γνωστό Ελληνορθόδοξο πολιτισμό με εξαιρετικά έργα τέχνης, τα οποία άλλα χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα για την λατρεία της, και άλλα βρίσκονται σε εκκλησιαστικά και Μοναστηριακά Μουσεία, μάρτυρες του μεγαλείου και του πολιτισμού της.

Σας ευχαριστώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κυρίου Αγαθονίκου, καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Ελπίζω η έκθεση αυτή να αποτελέσει την αρχή για την γνωριμία και τον σεβασμό όλων μας προς την εκκλησιαστική τέχνη και γενικά με τον Εκκλησιαστικό - Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας».

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:30. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου.