Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ Πιερίας στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για τις ποινές σε όσους δεν καταβάλλουν ΦΠΑ.


«Η εφαρμογή προτύπων Internal Revenue Service κατά τα Αμερικάνικα ειωθότα της περιόδου του Αλ Καπόνε στις ΗΠΑ, δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα του σήμερα», αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ζητώντας να σταματήσει η Κυβέρνηση να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και να παίζει με τη διαλυμένη ψυχολογία του μικρομεσαίου επιχειρηματία


Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι παραγωγικές τάξεις του νομού στην μετατροπή του αδικήματος της μη απόδοσης του ΦΠΑ από στιγμιαίο σε διαρκές, κάτι που σημαίνει ότι όσοι «συλλαμβάνονται» να μην αποδίδουν το φόρο, θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πιερίας, απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με την οποία εκφράζει σε έντονο ύφος τις αντιρρήσεις του σε μια τέτοια νομοθετική εξέλιξη.

«θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αντιδράσουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι αρμόδιοι φορείς της χώρας λόγω της αδικαιολόγητης υπερβολής και αυστηρότητας που εμπεριέχει το εν λόγω νομοσχέδιο», αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, καλώντας όλους τους φορείς να εναντιωθούν, αφού η ήδη «τσαλακωμένη» όπως την χαρακτηρίζει αξιοπρέπεια του επιχειρηματία «θα έχει ποδοπατηθεί βάναυσα για μια ακόμη φορά».
Οι προβλεπόμενες ποινές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πιερίας, δεν δίνουν το στίγμα απλά ενός νέου εισπρακτικού μέτρου αλλά θέτουν ουσιαστικά στους επιχειρηματίες το δίλλημα αν θα πρέπει να αποδεχθούν, έστω και ετεροχρονισμένα την πρόταση πρώην βουλευτή του νομού για ίδρυση φυλακών στην περιοχή μας. «Γιατί κύριοι Υπουργοί εάν είναι να βαπτίζουμε ‘’νοικοκυραίους’’ σε ‘’εγκληματίες’’ είναι πολύ πιθανόν η επισκεψιμότητα συγγενών, το ρεύμα επαγγελματιών που σχετίζονται με τη νομοθεσία, η απασχόληση πολιτών της Πιερίας και ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, να μας ωθήσουν τελικά στην ίδρυση φυλακών ως μια στρατηγική αναπτυξιακή κίνηση για το Νομό Πιερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, στην επιστολή του, προβαίνει σε έναν γενικό σχολιασμό του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι δεν βρίσκει καθόλου αντίθετους τους επιχειρηματίες η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000, ενώ χαρακτηρίζει «προς τη σωστή κατεύθυνση» τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% σε 20% και «υπέρ της ανάπτυξης» να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ για τρία χρόνια, τα νεόδμητα ακίνητα εφόσον δεν πουληθούν.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, υποστηρίζει ότι στο νομοσχέδιο δεν είναι και τόσο ευκρινής η διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα», με κίνδυνο να περάσει το «λάθος μήνυμα».
«Το να προσπαθούμε ακόμη με ημίμετρα να βοηθήσουμε σήμερα τον βαλλόμενο επιχειρηματία δεν έχει αποτέλεσμα», υποστηρίζει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σχολιάζοντας πως το να επιτρέπεται η παραλαβή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ δίχως την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού, δείχνει απλά καλές προθέσεις, αλλά δεν έχει πρακτικό αντίκτυπο από τη στιγμή που απαιτείται η καταβολή το λιγότερο 40% με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο μάλιστα ποσό δόσης τα 300 ευρώ και ποσοστό προσαύξησης 1% !!
«Θεωρούμε πως η τακτική του αυτοφώρου θα συναντήσει πολλά προβλήματα πρακτικά τόσο στο αστυνομικό όσο και στο δικαστικό σκέλος», υποστηρίζει σε άλλο σημείο της επιστολής του, χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» την εκ συστήματος εξίσωση της φοροδιαφυγής με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ασυνέπεια του κράτους προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως το κράτος απειλεί με αυτόφωρη διαδικασία επιχειρηματίες την ίδια στιγμή που το ίδιο δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που το δικαιούνται.
«Τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών για πολύ βασικά ζητήματα διαφάνειας του πολιτικού μας συστήματος δεν έχουν καν απειλήσει ορισμένους με φυλάκιση καμία απολύτως τρανταχτή περίπτωση μεγάλης φοροαποφυγής δεν έχουμε δει ακόμη να υπόκειται σε αυστηρή τιμωρία και απαίτηση καταβολής των οφειλομένων», αναφέρει καταλήγοντας στην επιστολή του, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να πάψουν να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και να «παίζουν» με τη διαλυμένη ψυχολογία του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

Πηγή. Πολιτεία