Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Βουλευτού Πιερίας κ. Μαρίας Μίχου με τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννο Λιβανό

Με τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς συναντήθηκε η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου προκειμένου να ενημερωθεί όχι μόνο για τα προγράμματα και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για όσα έχουν ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται να επαναπροκυρηχθούν.
Επειδή τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας είναι πιλοτικής και όχι καθολικής εφαρμογής, λόγω περιορισμένων πόρων, η Βουλευτής συζήτησε τις δυνατότητες ένταξης του Νομού Πιερίας στα προγράμματα αυτά.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός για την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της πολιτείας αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και η συνδρομή άλλων φορέων, όπως π.χ. η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και επαγγελματικοί σύλλογοι.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων» όπου απαιτείται η συνεργασία με τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Αφορά την παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες νέων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα υπεράσπισης.
Άλλο ένα παράδειγμα αποτελούν τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων τα οποία φροντίζουν για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε θέματα εκπαίδευσης, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επαγγελματικής κατάρτισης, ελεύθερου χρόνου κ.τ.λ.. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν σε συνεργασία με τους Δήμους και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στην Πιερία.

Στα προγράμματα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν μέσα στο 2011 και ενδιαφέρουν την Πιερία περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών». Βασικός του στόχος είναι η στήριξη των νέων αγροτών σε θέματα παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το πρόγραμμα «Νέα Γενιά και Επιχειρηματικότητα», όπου μέσω οργανωμένων κέντρων ενημέρωσης, τις «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας» παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.
Τέλος, η Βουλευτής ενημερώθηκε και για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, η οποία προωθείται στην Ελλάδα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα, εισιτήρια και υπηρεσίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η προμήθειά της είναι πάρα πολύ εύκολη, αφορά νέους μέχρι 30 ετών και στοιχίζει μόλις 10€, ενώ ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Αυτή την στιγμή την χρησιμοποιούν πάνω από 4.000.000 νέοι σε όλη την Ευρώπη και απολαμβάνουν περισσότερες από 100.000 προσφορές.
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, η Βουλευτής εξέθεσε στον Γενικό Γραμματέα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Πιερίας, με προεξάρχων αυτό της υψηλής ανεργίας. Όπως σημείωσε η Βουλευτής «Η καλπάζουσα ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσουμε στο πιο δραστήριο και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας την ευκαιρία να εξελιχθεί και να προοδεύσει επαγγελματικά. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει».
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Η Βουλευτής μάλιστα προσκάλεσε τον κ. Λιβανό στην Πιερία στα πλαίσια εκδήλωσης για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των νέων νομού τόσο για τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, όσο και για τις δυνατότητες ένταξης της Πιερίας σε αυτά.
Την πρόταση απεδέχθη με χαρά ο Γενικός Γραμματέας και δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί σύντομα την Πιερία, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με νέους της Πιερίας. Η συνεργασία αφορά το σχέδιο «ΝΕΑΝΙΚΗ υπόΘΕΣΗ – Επιστροφή στην παράδοση μέσω ΟικοΤεχνίας» το οποίο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους 2010».