Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υπέρμαχος της συνέχισης της λειτουργίας των Εργοστασίων Παραγωγής Ελληνικής Ζάχαρης

Ο νομός Πιερίας όπως και οι περισσότεροι νομοί της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος οφείλουν ένα μέρος της αγροτικής οικονομικής τους ανάπτυξης στην τευτλοκαλλιέργεια. Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας δε θα μπορούσε να είναι απούσα στον αγώνα που δίνουν οι τευτλοκαλλιεργητές μας.

· Για να ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.

· Για να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ.

Οι τευτλοπαραγωγοί μας μπορούν όχι μονό 145.000 στρέμματα, αλλά και όλη την ποσόστωση, σαν χώρα που είναι 240.000 στρέμματα να καλλιεργήσουν σαν Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Το ζητούμενο είναι ή σωστή κοστολογημένη τιμή της παραγωγικής διαδικασίας της παραγωγής των τεύτλων, με το σχετικό προγραμματισμό της αντίστοιχης απόδοσης προς όφελος των παραγωγών.

Η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται τώρα δεν οδηγεί μόνο στην συρρίκνωση του εισοδήματός των τευτλοπαραγωγών αλλά και στην απαξίωση της καλλιέργειας που θα οδήγησει στο κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης. Η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ή και να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής της ζάχαρης, καταφέρνει ένα συντριπτικό πλήγμα στους αγρότες και ταυτόχρονα πλήττει συντριπτικά και τη δυνατότητα της χώρας μας να έχει αυτάρκεια στην παραγωγή της ζάχαρης και να μην κάνει εισαγωγές.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η τευτλοκαλλιέργεια έχει μέλλον. Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν υψηλής ενεργειακής αξίας και κατέχει σημαντική θέση στην διατροφική μας αλυσίδα. Ειδικά όλοι αναγνωρίζουν την υψηλή ποιοτική αξία που έχει η Ελληνική ζάχαρη. Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η αγροτική ανάπτυξη μέσα από την αγροδιατροφική και την καινοτομία η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην παραγωγή ενός σημαντικού προϊόντος, της ζάχαρης όσο και της παραγωγής βιοαιθανόλης.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι ένα εθνικό μεταποιητικό κεφάλαιο που με τις σωστές στρατηγικές επιλογές τόσο στη διαχείριση όσο και στη διοίκηση, μπορεί να είναι βιώσιμη και επικερδής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου