Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε μια συνεδρίαση με 60 (!!!) θέματα υποχρεώθηκε το Δημοτικό συμβούλιο Αιγινίου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου λόγω του ότι όλα αυτά αφέθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή που έληγε το περιθώριο που έδινε ο νόμος για να παρθούν αποφάσεις (Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου).
Έτσι και παρά το ότι η συνεδρίαση διήρκεσε πεντέμισι ώρες και έληξε μετά τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα πολλά θέματα συζητήθηκαν υπό πίεση του χρόνου.
Πρώτο συζητήθηκε ένα θέμα που εντάχθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, αιφνιδιαστικά, πιθανόν για να αποφευχθούν αντιδράσεις και αφορούσε την πρόταση του Δήμου για συγχώνευση σχολικών μονάδων στην Βόρεια Πιερία. Η εισήγηση όμως, που έγινε γνωστή την προηγούμενη της συνεδρίασης, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και την προσέλευση γονέων και εκπαιδευτικών στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν, σε περίπτωση αποφάσεων που θα θεωρούσαν ότι τους έθιγαν.
Η εισήγηση του Δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Χλεμέ ήταν μια πολιτική κατά βάση πρόταση, που προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπίες και σε κάποιες περιπτώσεις διακριτικά, όσο μπορούσε, να ευνοήσει ( η εισήγηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.bpieria.gr) Δεν έγινε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τελικά μετά από τις διαμαρτυρίες το Δ.Σ. αποφάσισε «νίπτοντας τας χείρας του» να προτείνει την παραμονή των σχολικών μονάδων ως έχουν, εγκρίνοντας δηλαδή εν έτει 2011 την ύπαρξη μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων που είναι αποδειγμένο ότι δεν μπορούν να προσφέρουν την προβλεπόμενη εκπαίδευση στα παιδιά.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η διάλυση της ΔΕΥΑ.ΑΙ μετά από εισήγηση του Λογιστή (!!) της εταιρείας ο οποίος παρουσίασε οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών από όπου προέκυπτε ότι η εταιρεία κάθε χρόνο είναι ελλειμματική χωρίς όμως να διευκρινίζεται ότι οι περισσότεροι υπάλληλοί της ενώ μισθοδοτούνται από αυτήν, εργάζονται για τον Δήμο, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της είναι προς τον Δήμο (που χρησιμοποιούσε όμως του εργάτες της δωρεάν) και όχι προς τρίτους. Παρουσίασε επίσης και ένα ποσό ΦΠΑ που πλήρωσαν οι δημότες αποκρύπτοντας ότι ως επιχείρηση εξέπιπτε ολόκληρο το ΦΠΑ που πλήρωσε με διάφορες δαπάνες το οποίο δεν θα εξέπιπτε ως Δημοτική υπηρεσία.
Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή μελέτη που να εξετάζει την λειτουργία της επιχείρησης στο σύνολο του Δήμου από όπου θα προέκυπταν θετικά και αρνητικά της κάθε περίπτωσης. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος Κατερίνης διατήρησε τη ΔΕΥΑΚ. Θα έπρεπε επίσης να προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και το σημαντικότερο θα έπρεπε να υπάρχει απόφαση τουλάχιστον της δημοτικής κοινότητας Αιγινίου.
Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για επέκταση της εμποροπανήγυρης Αιγινίου με την προσάρτηση μικρού χώρου προς τα βόρεια.
Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου κατασκευή Δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων εστίασης στο Δημοτικό αθλητικό κέντρο Κολινδρού προϋπολογισμού 399.000 ευρώ.
Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόσληψη 20 εργατών με 2μηνη σύμβαση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση ζητώντας οι προσλήψεις να προγραμματίζονται και να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
Αποφασίστηκε η συνένωση των Νομικών προσώπων του Δήμου σε ένα Νομικό πρόσωπο ως εξής:
Τα νομικά πρόσωπα: Πνευματικό κέντρο Κολινδρού
Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγινίου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κολινδρού
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καταχά
Δημοτικό Γυμναστήριο Αιγινίου
Δημοτικό Γυμναστήριο Κολινδρού
Παιδικός Σταθμός Αιγινίου
Παιδικός Σταθμός Κολινδρού
ΚΑΠΗ Αιγινίου
ΚΑΠΗ Κολινδρού
Το νέο νομικό πρόσωπο θα δραστηριοποιείται στους τομείς του πολιτισμού αθλητισμού και του περιβάλλοντος της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, θα έχει προσωπικό 12 άτομα (οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς) το Δ.Σ. του θα είναι 11μελές και θα έχει έδρα τον Κολινδρό.
Συνενώνονται οι κοινωφελείς επιχειρήσεις του Δήμου σε μια με όνομα κοινωφελής επιχείρηση δήμου Πύδνας – Κολινδρού με 9μελές συμβούλιο και έδρα τον Κολινδρό. Στην επιχείρηση εντάσσονται η Μουσική σχολή, η φιλαρμονική, το βοήθεια στο σπίτι και το ΚΔΑΠ. Στην πρόταση Λαγδάρη η έδρα τουλάχιστον του ενός εκ των δύο να πάει στο Μακρύγιαλο ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ότι η έδρα ορίζεται στον Κολινδρό γιατί μόνο εκεί (!!) βρίσκονται υπάλληλοι που να μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους.
Ενοποιήθηκαν οι σχολικές επιτροπές Α’ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
Ορίστηκαν αντιπρόσωποι του Δήμου στην Πιερική αναπτυξιακή ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ορίστηκαν αντιπρόσωποι στον Σύνδεσμο ύδρευσης ο Δήμαρχος ο Δ.Σ. Κακάνης και ο Β. Λαγδάρης.
Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για την παραμονή των υπηρεσιών ΙΚΑ και ΔΟΥ στο Αιγίνιο χωρίς όμως να ορισθεί το περιεχόμενό του αφού η Δημοτική αρχή δε φρόντισε να έχει συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος.
Εγκρίθηκαν ομόφωνα και χωρίς συζήτηση λόγω της μεγάλης πίεσης χρόνου 36 οικονομικοί απολογισμοί σχολικών επιτροπών και νομικών προσώπων. Μόνο ο Δ.Σ. Α. Ανδρικόπουλος από την αντιπολίτευση σημείωσε ότι σε σχολική επιτροπή υπήρχε πολύ μεγάλος λογαριασμός τηλεφωνικών τελών κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί., καθώς και ότι εμφανίστηκε μεγάλη κατανάλωση 109.000 € από το αποθεματικό του Δημ. παιδικού σταθμού Κολινδρού.
Συγκροτήθηκε Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης όπως ορίζει ο νόμος με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Και αυτή η απόφαση πάρθηκε βιαστικά και χωρίς να οριστούν πριν ποιοι θα είναι οι δημότες που θα συμμετέχουν.
Αποφασίστηκε η αγορά από το Δήμο επιβατικού αυτοκινήτου μέχρι 1400 cc όπως προβλέπει ο νόμος για τις μετακινήσεις του Δημάρχου. Εδώ μάλιστα συνέβη το παράδοξο Δ.Σ. της αντιπολίτευσης να προτρέπει τον δήμαρχο σε αγορά αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού.
Γενικά παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά έλλειψη προετοιμασίας, προχειρότητα και βιασύνη, παρότι συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα. Ο ορισμός της έδρας στο νομικό πρόσωπο και στην κοινωφελή επιχείρηση, δυστυχώς εκτιμούμε πως υποτάχθηκε σε μια λογική ικανοποίησης τοπικισμών που δεν θα έπρεπε να ακολουθείται. Είναι αστεία η δικαιολογία ότι δεν μπορεί να οριστεί έδρα οπουδήποτε αλλού γιατί οι μόνοι υπάλληλοι που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους είναι στον Κολινδρό. Από την άλλη και η μείζων αντιπολίτευση δεν έπεισε ότι έχει επεξεργασμένες θέσεις, δικαιολογημένα μερικές φορές όπου δεν υπήρχαν ξεκάθαρες εισηγήσεις (ή δεν υπήρχαν καθόλου εισηγήσεις), ψήφισε και αποφάσεις που έδειχνε να μην συμφωνεί και γενικά δεν υπηρέτησε στο βαθμό που θα έπρεπε τον αντιπολιτευτικό θεσμικό ρόλο της.

Αιγίνιο 11 – 03 – 2011
Για την Παράταξη
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης
Χρ. Μπίτσης