Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Δήμος Πύδνας-Κολινδρου, για τη συγχώνευση των ΓΕΛ Κολινδρού και Αιγινίου


Αποχή από όλα τα σχολεία αποφάσισαν μαθητές, γονείς σύμβουλοι της Δ.Κ. Κολινδρού, μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία. Ψήφισμα για το ζήτημα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας-Κολινδρού στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του.

Ανάστατη είναι η κοινωνία του Κολινδρού, ύστερα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει το Λύκειο της περιοχής με εκείνο του Αιγινίου. Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας-Κολινδρού (το οποίο διεξήχθη παρουσία πολλών γονέων και μαθητών από τον Κολινδρό), εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο αντιτίθεται στη συγχώνευση του Λυκείου.

Ύστερα από την «άδικη», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Υπουργείου Παιδειάς, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την κατάργηση του Λυκείου Κολινδρού ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων «αποφάσισαν την αποχή των μαθητών απ' όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας Κολινδρού μέχρι την αποκατάσταση της αδικίας.»
Εν τω μεταξύ, επιστολή στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, απέστειλε ο δήμαρχος Βαγγέλης Πολύζος, όπου αναλύει όλους τους λόγους για τους οποίους η συγχώνευση είναι αντι-εκπαιδευτική και η οποία γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΓΕΛ Κολινδρού ανέρχεται σε 7.500 ευρώ. Παράλληλα, ο «ανταποκρινόμενος στην ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών» και ανάδειξη πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον έχει ήδη δρομολογήσει την μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σχολικό συγκρότημα (συνολικά 1000 τμ), που μεταφράζεται σε δυναμικότητα παραγωγής 110 kw/χρόνο (τιμή μονάδας 0,55) με ετήσιο όφελος 60000 ευρώ.
Ο κ. Πολύζος τονίζει στην επιστολή, πως ο δήμος προχωρά σε αναβάθμιση του δημοτικού τηλεφωνικού κέντρου που θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης των σχολείων και άλλων υπηρεσιών του με το δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εκμηδενίζοντας το τηλεπικοινωνιακό κόστος και αναβαθμίζοντας το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.
Επιπλέον, αναφέρει ο Βαγγέλης Πολύζος, η ποιότητα της κτηριακής υποδομής του ΓΕΛ Κολινδρού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει πλήρεις και άρτιες εγκαταστάσεις (Γυμναστήριο, Γήπεδα μπάσκετ, τέννις, βόλλευ, στίβο). Φιλοξενεί μία από τις βιβλιοθήκες του προγράμματος «Ναυσικά» με 6200 τόμους και επιπρόσθετα υπάρχει η βιβλιοθήκη του σχολείου με σπάνιους τόμους από το 1920, ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυναμική του πληθυσμού του σχολείου είναι ανοδική, με 20% αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια.
Αντίθετα, η συνένωση θα απαιτήσει τη μεταφορά 80 μαθητών από 4 τοπικά διαμερίσματα της δημοτικής κοινότητας Κολινδρού (Ρυάκια, Παλιάμπελα, Καστανιά, Κολινδρός) που συνολικά θα ξεπερνά τη μισή ώρα για κάθε μετακίνηση. «Λόγω του ορεινού της περιοχής και του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η καθημερινή μεταφορά των μαθητών καθίσταται επικίνδυνη, ενώ το κόστος της μετακίνησης αυτής είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλο», προειδοποιεί ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού.
Ενδιαφέροντα είναι τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πολύζος σε σχέση με το υπάρχον κτήριο του ΓΕΛ Αιγινίου, το οποίο όπως λέει, καλύπτει οριακά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των υπαρχόντων μαθητών σε αυτό. «Μάλιστα, χρησιμοποιείται ήδη και αίθουσα του Γυμνασίου για τις ανάγκες του εργαστηρίου Φυσικοχημείας, ενώ η αίθουσα πληροφορικής γειτονεύει με τον καυστήρα. Η συνένωση των σχολείων θα δημιουργήσει τη ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος κτηρίου του ΓΕΛ Αιγινίου κατά 30%. Το κόστος επέκτασης ή προσθήκης σε παλιό κτήριο είναι τεράστιο και έξω από τις δυνατότητες του δήμου. Συνολικά συνεπώς, η προτεινόμενη συγχώνευση είναι οικονομικά ασύμφορη για το δήμο μας και ενάντια σε κάθε έννοια εξορθολογισμού δαπανών και βέλτιστης χρήσης πόρων», καταλήγει στην επιστολή του ο Βαγγέλης Πολύζος.