Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Προϋπολογισμός σε γκρίζο φόντο

Σ’ ένα απολύτως απαισιόδοξο τόνο όπου η Δημοτική Διοίκηση τα βλέπει όλα μαύρα, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 χωρίς διατύπωση (έστω μέρους) ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, χωρίς καθορισμό στόχων και προοπτικών. Υπάλληλος του Δήμου «διάβασε» νούμερα με την Δημοτική αρχή να σωπαίνει και τη συμπολίτευση να είναι ουσιαστικά απούσα.
Ο ύψους 12 εκ. προϋπολογισμός νομίζουμε ότι μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος έστω και σ’ αυτό το φτωχό επίπεδο. Για το τεχνικό πρόγραμμα προτείναμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας τροποποιήσεις 300.000 € σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Επί του προϋπολογισμού προκύπτουν δυνατότητες άλλων τροποποιήσεων 180.000 € («αναμνηστικά δώρα»από 5.000 € σε 0, Δικαστικά έξοδα – εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (ποιες;) από 150.000 σε 30.000 €, έξοδα γενικής φύσης (;) από 50.000 σε 10.000 και «φύλαξη πανηγυριού» (ποια φύλαξη;) από 15.000 σε 0.) Το ποσόν αυτό μπορούσε να δοθεί σε διπλασιασμό πολιτιστικών εκδηλώσεων (από 25.000 σε 50.000) και σε αναπτυξιακές υποδομές (αποχέτευση – ύδρευση – πολιτισμός).
Επίσης μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις στα πλαίσια του προγραμματισμού 2011 που αφορούν την αξιολόγηση έργου του Νομικού Συμβούλου με υποχρέωση παρουσίας στον Δήμο τουλάχιστον 20 ώρες τη βδομάδα (αντί 1-2), την ενοποίηση των δαπανών σε διαφανείς δημοπρατήσεις αντί των πολλών αναθέσεων ώστε να προκύψει εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων, την συνεννόηση με το αντίστοιχο Υπουργείο ώστε επιτέλους να πληρώνει η Αστυνομία και όχι ο Δήμος ενοίκιο και έξοδά της και την δημιουργία Δημοτικού πρατηρίου καυσίμων – λιπαντικών (αφορά δαπάνη της τάξης των 400.000 €).
Επί της ουσίας πάντως το γκρίζο φόντο δεν ταιριάζει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η μίζερη απαισιόδοξη επανάληψη του «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» δεν αξίζει στους κατοίκους της Β. Πιερίας. Η Δημοτική Διοίκηση έχει υποχρέωση να είναι αισιόδοξη, να οραματίζεται, να εργάζεται δημιουργικά. Η οικονομική κρίση είναι γεγονός, τις αιτίες της τις ξέρουμε και καλό είναι να συμμετέχει ο καθένας στον πολιτικό αγώνα για ανατροπή της κατάστασης που την προκάλεσε. Όμως σήμερα αυτά είναι τα δεδομένα και ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού χωρίς γκρίνιες μπορεί να παλέψει για πάρα πολλά που γίνονται χωρίς χρήματα, να αγωνιστεί για αύξηση πόρων και να υλοποιήσει σωστά αυτά που με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού μπορεί να κάνει.

Αιγίνιο 04 – 04 – 2011
Για την Παράταξη
Χρήστος Μπίτσης
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης