Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ


Του Απόστολου Ζέρβα - Παιδίατρου



Ο εκλεκτός συμπολίτης μας Απόστολος Νικ. Ζέρβας, παιδίατρος, κυκλοφόρησε και διαθέτει στους φίλους του ένα πνευματικό εγχείρημα μετά από πολυετή μελέτη που περιέχει επιλογή φιλοσοφικών και κοινωνιολογικών συγγραμμάτων, καθώς και ανθολογιών αρχαίων ρητών και νεοελληνικών αποφθεγμάτων και χρονογραφημάτων που χαρίζουν χαμόγελο.

Κίνητρό του αποτέλεσαν η ανάγκη για αυτογνωσία, η ανάλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και οι συμπεριφορές των ανθρώπων, καθώς και η ανάδειξη του μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ομιλίες του τέως πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα στη Ουάσιγκτον το 1957 από τη θέση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος -και διαχειριστή του δημοσίου χρέους- και του καθηγητή ορθοπεδικής Παναγιώτη Σουκάκου στο 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που έγινε στη Ρόδο.

Στο εξώφυλλο του πονήματος, αποτυπώνεται ο εξαιρετικός πίνακας ζωγραφικής της Αναγέννησης «Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» του Ραφαήλ Σάντσιο, μαθητή του Μιχαήλ Άγγελου, μια νωπογραφία του 1510, η οποία αποτελεί έναν ύμνο στον Ελληνικό Πολιτισμό με τη γενικότερη έννοια, διότι αναφέρεται στο κλασσικό πνεύμα και τις επιστήμες, δηλ. τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, κ. ά.

Οι μορφές του πίνακα είναι χωρισμένες σε δύο επίπεδα, με τον Αριστοτέλη να κρατά το βιβλίο της Ηθικής και τον Πλάτωνα στο επίκεντρο, ενώ διακρίνονται ο Σωκράτης, ο Επίκουρος, ο Διογένης ξαπλωμένος στα σκαλιά, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης με το διαβήτη στο χέρι του και άλλοι επιφανείς αρχαίοι πρόγονοί μας