Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

H συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου - Ολύμπου για τον προϋπολογισμό.


Με ψήφους 16 υπέρ και 11 κατά ψηφίστηκε νωρίς το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Δίου - Ολύμπου, ο πρώτος "Καλλικρατικός" προϋπολογισμός.
Ο εισηγητής... της πλειοψηφίας αντιδήμαρχος οικονομικών Γ. Φαρμάκης αφού παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 26.132.491€ και αφορά κάθε έσοδο αλλά και δαπάνη της τρέχουσας χρονιάς.
Ο κ. Φαρμάκης παραδέχτηκε πως ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός, όμως κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογιστούν πως ο νέος δήμος πρέπει να αρχίσει να εισπράτει και να πληρώνει τις οφειλές του και να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δημόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει φέρει για ψήφιση έναν αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που θυμίζει "τρόικα" και υποκρύπτει πολλά από τα χρέη των 18 εκ. € και δεν δίνει καμία ενδειξή ανάπτυξης στην περιοχή και τους δημότες.
Ο κ. Τσιφοδήμος από την μεριά του επισήμανε πως τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα, όσο και τώρα στον προϋπολογισμό ο δήμαρχος δεν τολμά και δεν δείχνει τι ακριβώς σκέφτετε να κάνει τα επόμενα χρόνια στον δήμο Δίου - Ολύμπου. "Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική, εσείς εάν δεν μπορείτε να φέρετε το έργο που και το ρόλο που σας ανέθεσε ο λαός παραιτηθείτε" είπε και συνέχισε "Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό εκτός των κονδυλίων που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα".
Ο κ. Λάππας ζήτησε πολλές εξηγήσεις για αρκετούς κωδικούς όπου υπήρχαν ασάφειες, ενώ παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός είναι δημιούργημα ανάγκης και πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακός. Στο θέμα τον ανείσπραχτων οφειλών από ιδιώτες τόνισε πως είναι υπερ σε μια δίκαιη ρύθμιση αλλά όχι στο να την βγάλουν καθαροί οι "μεγαλοκαρχαρίες".
Η κ. Κουρίτα προέβλεψε πως με την υπερψήφιση αυτού του πρϋπολογισμού θα χειροτερέψουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μια απλή διαχείρηση πραγμάτων, που δεν περιλαμβάνει διεκδίκηση πόρων αλλά αυξήσεις φόρων, έσοδα από παράβολα, τέλη και πρόστιμα.
Απαντώντας στην προτροπή του κ. Φαρμάκη "όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη" είπε: "αυτό είναι κάτι ανάλογο με το Παγκαλικό μαζί τα φάγαμε, γιατί σε λίγο θα μας λέτε μαζί τα δανειστήκαμε"...
Ο δήμαρχος Γ. Παπαθανασίου κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. "Ελάτε να βάλουμε πλάτη να σώσουμε τον δήμο" είπε χαρακτηριστικά και υπερασπίστηκε της πρότασής του λέγοντας πως ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός, εξορθρολογίζει τις δαπάνες, έχει πόλλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, σώζει τον δήμο και θέτει τις βάσεις ώστε ο δήμος Δίου - Ολύμπου να είναι σε δύο χρόνια ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση παρενέβει και ο πρώην δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος όπου υπεραμύνθηκε του έργου του ως δημάρχου αναφέροντας πως επί ημερών του έγιναν τα μεγαλύτερα έργα στην δημοτική ενότητα Δίου, έχει μεριμνήσει στο να έρθουν εκατομμύρια ευρώ για την συνέχιση των έργων αφού πολλά έργα εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Π.Α. και θα αποταμιευτούν 20εκ. €.
Ο κ. Παπαχρήστου δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η οικονονική κατάσταση που στον πρώην δήμο Δίου δεν είναι τόσο τραγική, όπως την παρουσιάζουν μερικοί και πως κάθε μια οφειλή που υπάρχει είναι από δημοτικά έργα.